Romania este tara cu cea mai mica atractivitate din Europa de Est pentru investitiile retailerilor straini, ocupand locul 27 din 30, fiind depasita de Letonia, Lituania, Slovenia, Ungaria, Croatia, Ucraina si Rusia, potrivit unui studiu realizat de compania A.T. Kearney.
In ceea ce priveste atractivitatea pietei, Romania a obtinut 31 de puncte din 100, limita superioara indicand un numar crescut al factorilor de interes pentru investitorii straini. Gradul de saturare a pietei de retail a fost punctat cu 22 de puncte in cazul Romaniei ceea ce da semnale investitorilor ca accesul acestora este limitat ori din cauza concurentilor sau din cauza unei cereri limitate.

Un alt indicator care este luat in calcul este presiunea factorului temporal, pentru care Romania a primit 66 de puncte din 100, punctaj care arata ca sectorul retail avanseaza cu repeziciune, ceea ce reprezinta oportunitati pe termen scrut pentru investitori.

Romania alaturi Ungaria, Slovenia si Croatia sunt pozitionate pe un trend descendent, fata de anii precendenti. Cu toate acestea, intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, dar si ritmul accelerat de dezvoltare economica pot mentine interesul retailerilor pntru investitii, iar pentru sectorul hipermarketurilor este preconizat ca va inregistra un boom. Exista insa si dezavantaje pe piata romaneasca, dupa cum noteaza autorii studiului, si anume numarul mare de hipermarketuri care ar putea limita oportunitatile investitorilor, se mai arata in studiu. Carrefour, Kaufland, Louis Dellhaize si Metro au o prezenta puternica pe piata romaneasca, iar Auchan si SPAR au deschis primele magazine in anul 2006.

La nivelul Europei de Est, Bulgaria este considerata "starul" regiunii care a urcat noua locuri, ocupand locul 12 in Indexul anual privind Dezvoltarea Industriei Globale de Retail (Global Retail Development Index), alcatuit de compania A.T. Kearney. Potrivit studiului, intreaga regiune ramane atractiva pentru potentialii investitori, cu mentiunea ca intr-o scurta perioada de timp, piata se va inchide. Cu toate acestea, formatele de nisa au potential pe piata europeana.

Pe primele trei locuri in topul atractivitatii investitrorilor, la nivel mondial, se afla India, Rusia si China.

A.T. Kearney este una dintre cele mai mari firme internationale de consultanta manageriala, cu 47 de birouri in peste 30 de tari. Compania a intrat pe piata din Romania la inceputul lunii martie.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri