Desi are o putere calorica inferioara celei cerute de piata mondiala, carbunele din Valea Jiului a devenit interesant si pentru export, iar o firma din Belgia este deja interesata sa achizitioneze circa 600.000 de tone de huila energetica de la Compania Nationala a Huilei Petrosani, spune prefectul judetului Hunedoara, Cristian Vladu. Autoritatile judetului spun ca acest lucru este posibil si pretind ca pot fi exportate chiar si 900.000 de tone de huila la nevoie. Belgienii sunt dispusi chiar sa ridice, cu propriile instalatii, puterea calorica a carbunelui, lucru care nu poate fi facut in Valea Jiului, in ciuda instalatiilor extrem de scumpe achizitionate la Preparatia Coroiesti, despre care insa specialistii sustin ca arata de parca ar fi "reconditionate".

La momentul actual insa, CNH nu poate sa exporte nimic din productie, dat fiind faptul ca pretul la acest carbune este subventionat de stat. Prefectul Vladu precizeaza, totusi, ca CNH ar putea exporta huila pentru belgieni dupa degrevarea acesteia de subventie, lucru care poate fi facut de Ministerul Economiei si Comertului. Cristian Vladu a precizat ca va avea discutii pe aceasta tema cu ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, si ca il va informa despre acest posibil contract si pe ministrul Economiei, Codrut Seres. Mai este insa o problema care trebuie rezolvata: puterea calorica a carbunelui. Huila extrasa din Valea Jiului are o putere calorica de 3.500 de kilocalorii/kilogram, in timp ce carbunele solicitat la export trebuie sa aiba 6.000 de Kcal/kg, dar acest aspect se poate remedia. De fapt, autoritatile judetului precizeaza ca firma belgiana s-a aratat dispusa sa creasca puterea calorica a carbunelui cu propria sa instalatie de separare fizica. In Valea Jiului exista o preparatie ultramoderna in acte, respectiv Preparatia Coroiesti, unde s-au investit milioane de dolari, dar totusi aici nu se poate creste puterea calorica a carbunelui.

La punerea acesteia in functiune se spunea ca este de ultima generatie, dar acum se constata ca nu e chiar asa, iar conducerea Prefecturii are o cu totul alta parere. "Pare reconditionata de unele firme din Valea Jiului. Acesta este motivul pentru care directorul Surulescu de la CNH spune ca este imposibil sa creasca puterea calorica a carbunelui preparat la Coroiesti. Dar belgienii vin cu tehnologie de ultima generatie si pot ceea ce pentru CNH este imposibil".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri