In Romania, serviciile de paza, protectie si securitate au devenit parte integranta pentru companiile care considera esentiala protejarea activitatii si informatiilor detinute, dar si asigurarea confortului clientilor.
In 2006, valoarea pietei a depasit 650 milioane de lei (200 milioane de euro), principalii jucatori fiind CPI Security, grupul G4S, Bidepa si Rosegur (Dragon Star). Companiile estimeaza, pentru anul curent, o crestere de pana la 50%, totalizand 300 de milioane de euro, urmand ca in 2008 piata serviciilor de paza si securitate sa atinga 400 milioane de euro.

Ca tendinta generala se remarca un nivel foarte scazut al profitabilitatii pe piata locala in comparatie cu restul pietelor din Europa. Desi se anunta o crestere spectaculoasa a veniturilor, marjele de profit raman, in general, de 3-7% pentru segmentul de paza si protectie si sensibil mai ridicate pentru monitorizare si interventie (10%), transport valori (12-15%) si sisteme de securitate (20-25%), conform declaratiilor presedintelui Bidepa. De asemenea, G4S anunta o marja de profit medie de 8%, considerabil mai mica decat a vecinilor europeni.

“Marja de profit pe piata din Romania este de 3-7%, iar pe piata europeana de 12-17%, ne explica Adrian Bogdan Moisescu, CPI Security. Cum se explica aceasta diferenta? Odata cu maturizarea pietei prin intrarea gigantilor mondiali, s-a investit foarte mult in asigurarea si dezvoltarea unei infrastructuri comparabile cu ceea ce se regaseste pe piata europeana, spun jucatorii din piata. Spre exemplu, grupul danez G4S (Group 4 Securicor) a cumparat in 2002 APS Valahia, suedezii de la Securitas au devenit actionarii majoritari pentru CPI Security, in timp ce compania spaniola Prosegur a achizitionat Dragon Star, actual Rosegur. Tranzactiile definesc trend-ul de dezvoltare a pietei in urmatorii ani: reorganizare, investitii majore si abia apoi profit.

Dezvoltarea sectorului de paza si securitate a fost influentat de cererea accentuata a serviciilor de profil de catre principalele industrii, cresterea nivelului de trai si intensificarea investitiilor in sectorul privat, precum si intrarea marilor companii internationale pe piata romaneasca.

„Cresterea puterii de cumparare a condus la majorarea cererilor de servicii de securitate, deoarece segmentul domestic de piata intelege importanta si necesitatea asigurarii sigurantei locuintelor. Concomitent, reorganizarea conceptului de securitate pentru segmentul bancar, care nu demult era dedicat exclusiv institutiilor statului (jandarmerie, politie), va duce la dezvoltarea pietei de securitate privata din Romania. La acestea putem adauga patrunderea si dezvoltarea in Romania a lanturilor consacrate de supermarket, banci si intreprinderi care solicita servicii de securitate privata”, sustin reprezentantii G4S. Cei mai profitabili clienti sunt bancile (ING, BancPost, BRD), gigantii din industria petroliera (Petrom), piata de retail si companiile real-estate. In ultimii ani, si persoanele fizice au apelat la servicii profesionale de securitate.

Grupul international G4S este lider in furnizarea solutiilor de securitate din Romania, functionand in peste o suta de tari din intreaga lume si avand peste 480.000 de angajati. In Romania, G4S a realizat o cifra de afaceri de 82 milioane de lei(26,2 milioane de euro) in primul semestru al 2007, estimand un total de 165 milioane lei (52,8 milioane de euro) pana anul viitor, in crestere cu 68% fata de 2006. Grupul cuprinde trei directii de dezvoltare, pe segmentele G4S Cash Services, G4S Security Services (paza umana, monitorizare si interventie) si G4S Security Systems (instalari sisteme de securitate), cu venituri de 51 milioane lei (16,3 milioane de euro), 9,4 milioane de euro si 500.000 de euro, reprezentand cresteri spectaculoase de peste 83% pe fiecare domeniu.

“Exista o evidenta tendinta de crestere si as putea spune si de specializare. Cred ca 2007 este anul in care se poate vorbi cu adevarat si in Romania de industria de securitate”, ne-a declarat presedintele Bidepa, Dumitru Niculae. In primul semestru, Bidepa a inregistrat o cifra de afaceri de 21 milioane lei (6,7 milioane de euro), urmarind majorarea veniturilor cu 30-35% pana la finele anului, concomitent cu o crestere a cotei de piata cu 2-3%.

“In acest an au intrat pe piata din Romania toti cei “mari” la nivel mondial”, continua Dumitru Niculae, afirmand ca Romania a devenit o piata cu frumoase perspective de dezvoltare in toate domeniile. Abia acum “piata este in continua crestere, datorata intrarii pe piata romaneasca a unor companii multinationale care doresc sa beneficieze de servicii de paza si protectie la nivel si standard European”, este de parere Adrian Bogdan Moisescu, presedintele CPI Security.

Intrarile jucatorilor internationali aduc in mod cert un plus de valoare si de profesionalism pietei de profil, in concordanta cu legislatia europeana. Din mai 2007, CPI Security Group face parte din grupul suedez Securitas AB, lider mondial pe piata serviciilor de paza si protectie. Compania detine in prezent o cota de piata de 7-8%, inregistrand o cifra de afaceri de 16,4 milioane de lei (5,25 milioane de euro) in primul semestru, apreciand o majorare de 15% pana la sfarsitul anului si consolidarea pozitiei pe piata.
Grupul G4S va investi pana la sfarsitul anului 12 milioane de euro in afacerea de cash din Romania, pe langa investitia initiala de 15 milioane de euro, bani care s-au alocat pentru dezvoltarea centreelor de procesare, sisteme GPS, echipamente. Activitatea de servicii de securitate este in plin proces de dezvoltare, in special pe servicii de monitorizare si interventie, precum si servicii noi cum ar fi verificarea corespondentei cu echipament X-Ray si monitorizare persoane fizice cu echipamente GPS, au declarat pentru Wall-Street oficialii companiei.

Din 2006, CPI Security a investit aproximativ 300.000 de euro in echipamente noi, reinnoirea parcului auto, achizitii de echipamente de logistica si statii e comunicatie, continuand pe semestrul al doilea cu investitii de 500.000 de euro, in dezvoltarea teritoriala, logistica si rebranding. Pentru Bidepa se vor investi 2,3 milioane de euro in construirea a doua centre de procesare valori la Bucuresti si Bacau, urmand ca in viitor sa se demareze constructia a inca trei astfel de centre, sub denumirea Cash in Transit.

“Cine vrea sa ramana in top, trebuie sa investeasca atat in logistica, cat si in resursa umana”, sustine Dumitru Niculae, Bidepa. In urmatorii ani, companiile de securitate se vor axa pe stricta segmentare si specializare in principalele domenii de activitate, dar si pe consolidarea pozitiei pe piata.

Piata de securitate se va polariza in trei ani de zile, pentru ca jucatorii mari ii vor absorbi pe cei mici. „Astfel, se va crea o concurenta intre jucatorii de pe piata de paza si securitate, care va duce la cresterea calitatii serviciilor oferite clientilor”, apreciaza liderul G4S.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri