Oferta de preluare a MOL de catre OMV, actionarul majoritar al Petrom, nu are nicio logica pentru actionari, pentru ca grupul ungar este de doua ori mai eficient decat compania austriaca, a explicat vicepresedintele MOL pe probleme de comunicare, Szabolcs Ferencz.
“Eficienta noastra este aproape dubla decat a OMV, iar prin aceasta fuziune s-ar crea un monopol care nu ar fi acceptat de Comisia Europeana", a adaugat Szabolcs Ferencz. Potrivit acestuia, Comisia Europeana ar obliga sa vanda anumite active si iar MOL ar face acest lucru doar la preturi foarte mici, ceea ce ar duce la scaderea valorii actiunilor companiei.

Reprezentantul MOL a explicat ca grupul ungar nu crede ca guvernele pot fi buni administratori ai unor companii, fiind impotriva ideii ca un guvern strain sa devina actionarul MOL.

Compania petroliera ungara MOL a respins formal luni incercarea de apropiere a grupului austriac OMV, prin fixarea unor planuri de investitii pe termen lung si prin anuntul de majorare a dividendului, potrivit Reuters. OMV i-a surprins pe reprezentantii MOL luna trecuta prin majorarea participatiei detinute la compania ungara la 18,6% de la 10% si prin anuntul ca ar vrea o fuziune.

MOL a respins incercarea de apropiere prin rascumpararea de pachete de actiuni si prin depozitarea actiunilor sale la banci ungare, ceea ce i-a conferit controlul asupra a mai mult de o treime din actiuni, miscare criticata de catre reprezentantii companiei OMV. "Boardul MOL nu considera ca o apropiere si o eventuala fuziune cu OMV ar reprezenta o afacere profitabila sau o propunere de valoare pentru MOL si pentru actionarii ei", se spune intr-un comunicat trimis luni de catre MOL catre Bursa de Valori din Budapesta.

Intr-un alt comunicat, MOL a anuntat ca de la lansarea programului de cumparare de actiuni la data de 22 iunie, compania a cumparat 10,6 milioane actiuni, la costul de 1,6 miliarde dolari, iar situatia financiara a companiei s-a schimbat de la excedent de numerar la datorii.

MOL a anuntat si ca estimeaza ca va investi 5,3 miliarde dolari intre 2007 si 2010 in operatiunile existente si se asteapta la o crestere a castigurilor grupului inainte de deducerea dobanzii, a impozitarii, a deprecierii si a amortizarii cu 6,5% pe an, in perioada 2006-2011, pana la valoarea de 2,9 miliarde de dolari.

Compania ungara a anuntat si majorarea ratei de plata a dividendului cu 40% si va incerca sa obntina autorizatia actionarilor pentru anularea actiunilor tezaurizate. MOL a fost criticata de catre investitori, deoarece a platit doar 50 miliarde forinti (277,4 milioane dolari) dividende in 2006, la un profit de 329,5 miliarde forinti, adica o rata de plata de doar 15%.

MOL ar putea aproba anul acesta constructia gazoductului Arad-Szeged

Grupul MOL vrea sa se implice in proiectul de interconectare a retelei de gaze dintre Romania si Ungaria si da asigurari ca in acest an va fi data ultima semnatura pentru constructia conductei Arad-Szeged.

Potrivit acestuia, grupul MOL este interesat de unirea retelelor de gaze din Ungaria, Romania si Croatia. "Pentru interconectarea dintre Romania si Ungaria, suntem interesati sa participam la realizarea conductei Arad-Szeged si suntem convinsi ca in acest an va fi data ultima semnatura pentru a fi demarata constructia conductei, ceea ce este un pas foarte important pentru realizarea acestui proiect", a spus Szabolcs Ferencz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri