Anuntata cu surle si trambite, lansarea ultimului volum din seria Harry Potter nu a avut prea mare succes in librariile din Romania

Fenomenul “Harry Potter” a pus pe jar Statele Unite ale Americii, unde vanzarile au atins 8,3 milioane de exemplare in numai 24 de ore, insa nu si pe cititorii romani. Desi lansarea celui de-al saptelea volum al seriei s-a anuntat a fi un moment magic, spectaculos, vanzarile nu au inregistrat mari diferente comparativ cu ale celorlalte volume.

La libraria Noi, din noaptea lansarii celui de-al saptelea volum “Harry Potter and the Deathly Hallows” si pana in prezent s-au vandut peste 500 de exemplare. Reprezentanta librariei, Ana Maria Mihalache, a declarat pentru Wall-Street ca nivelul vanzarilor se aseamana cu cel al celorlalte volume, cumparatorii cei mai multi fiind adolescentii. Evenimentul de lansare, care a avut loc vineri noaptea, a incercat sa reproduca atmosfera misterioasa a Scolii de Vrajitorie de la Hogwarts, adunand in jurul clovnilor, vrajitoarelor si al iluzionistilor, numerosi copii, adolescenti si parinti.

La libraria “Carturesti” s-au vandut intre 600 si 700 de exemplare, conform datelor furnizate de librarul Razvan Purcarea. Cumparatorii cei mai multi au fost adolescentii, dar si cei mai in varsta, care au achizionat ultimul volum din seria “Harry Potter” pentru cei mici. Pana acum, vanzarile celui de-al 5-lea volum le devanseaza pe cele ale ultimului. Petrecerea de lansare s-a desfasurat in cinematograful Patria, unde a avut loc si premiera celei de-a cincea ecranizari a romanului “Harry Potter si Ordinul Phoenix”. Fanii seriei au avut parte de concursuri inspirate din lumea vrajitorilor de la Hogwarts, precum si de un spectacol cu personaje inspirate de lumea creata de J.K. Rowling.

Editura Humanitas a organizat lansarea cartii in zece librarii din tara, cei prezenti participand la un concurs al carui mare premiu a fost un exemplar din “Harry Potter and the Deathly Hallows”. Libraria Humanitas Kretzulescu a vandut peste 90 de exemplare, cautate in mod special fiind cele cu supracoperta, destinate publicului alcatuit din adulti. Reprezentantii librariei estimeaza ca volumul va avea o mai mare cautare la lansarea variantei in limba romana, pe 1 decembrie. In total, la toate librariile Humanitas, s-au vandut peste 500 de copii ale ultimului volum din seria “Harry Potter”.

Libraria Mihai Eminescu, ce nu a organizat un eveniment special pentru a marca lansarea noului volum din “Harry Potter”, a inregistrat vanzari modeste, de 10-12 exemplare. Cu toate acestea, librarii sunt de parere ca vanzarile vor creste in timp, mai ales dupa ce va aparea si traducerea volumului.

Editia de duminica a cotidianului britanic “The Independent” anunta ca ultimul volum din seria “Harry Potter” s-a vandut in 20 de milioane de exemplare, in toata lumea, numai in primele 24 de ore de la lansare. La acestea, se adauga alte cateva 3 milioane de comenzi online, conform datelor furnizate de Amazon.com.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Carturesti a deschis o librarie in Bucuresti Mall Vitan
Setari Cookie-uri