O afacere buna si gaseste singura finantarea, ne invata profesorii de management. Tinerii ntreprinzatori romni au idei, au si entuziasm, dar stau mai prost la capitolul informatii si finantarea afacerilor.
Nu mai e un secret pentru nimeni ca Romnia nu sta foarte bine la atragerea si cheltuirea fondurilor europene. Asa ca Agentia Nationala pentru ntreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie s-a gndit sa elimine aceste lipsuri printr-un Program de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale si de facilitare a accesului tinerilor la bani ieftini.

Cu un buget total de 13,5 miliarde lei, prin programul START 2005 vor fi organizate, n acest an, gratuit, cururi de pregatire pentru tinerii afaceristi, n urma carora vor fi premiate si finantate cele mai bune propuneri de dezvoltare a unei ntreprinderi private.

Premii... nerambursabile

Planurile de afaceri elaborate dupa absolvirea cursurilor de pregatire antreprenoriala vor fi premiate cu un ajutor financiar nerambursabil n limita a 200 de milioane de lei din partea ANIMMC si cu un credit bancar de maximum 10.000 de euro. Termenul de creditare este cuprins ntre 1,5 si 3 ani, cu o perioada de gratie de pna la un an, iar dobnda va fi cu doua puncte procentuale sub nivelul celei la creditele n lei si cu un punct procentual sub nivelul dobnzii la creditele n valuta.

Planurile de afaceri vor fi selectate de o comisie de evaluare constituita din specialisti din mediul bancar, ai ANIMMC si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru ntreprinderile Mici si Mijlocii. Banii primiti vor putea fi utilizati pentru achizitionarea de active corporale si necorporale (masini, utilaje si echipamente, mijloace de transport marfuri, brevete de inventie, licente, reconstructie, extindere sau modernizare de active corporale direct legate de realizarea proiectului de investitii). Sunt excluse achizitiile de utilaje second-hand.

Cine participa

Beneficiarii programului pot fi persoane fizice, persoane fizice autorizate, asociatii familiale sau persoane juridice. Pentru a fi admise n program, persoanele fizice trebuie sa aiba o vrsta cuprinsa ntre 18 si 35 de ani, studii medii sau superioare.

O conditie pentru nscrierea persoanelor fizice autorizate sau a asociatiilor familiale este de a avea cel mult un an de la autorizare/nfiintare la data depunerii formularului de nscriere. Persoanele juridice trebuie sa se ncadreze n categoria microntreprinderilor cu capital social integral privat; cel mult doi ani vechime si obiect de activitate n sfera productiei de bunuri materiale si/sau prestarea de servicii. Nu beneficiaza de prevederile programului societatile bancare, societatile de asigurare si reasigurare, de administrare a fondurilor financiare de investitii, agentii economici cu activitate principala de comert, intermediere financiara etc.

nscrierea n program

Purtatorul de cuvnt al ANIMMC, Mariana Sprnceana, ne-a declarat ca programul va deveni operational n mai putin de o luna. n prezent se deruleaza procedurile de selectare a bancii care va acorda creditele pentru proiectele cstigatoare. Dupa finalizarea acestei etape, formularele de nscriere, nsotite de documentele justificative, vor putea fi depuse, personal sau prin posta, la Unitatea de Implementare a Programului START din cadrul ANIMMC, strada Poterasi, nr. 11, sector 4, cod 040623, Bucuresti. Formularul de nscriere poate fi descarcat de pe pagina de Internet a Agentiei, la adresa www.mimmc.ro.

Cursuri de pregatire antreprenoriala

1. aspecte legislative privind nfiintarea unei firme
2. managementul resurselor umane
3. managementul micilor afaceri
4. management financiar
5. accesarea surselor de finantare
6. marketing
7. tehnici de negociere
8. elaborarea si implementarea planuluide afacere
Cursurile de pregatire antreprenoriala se vor desfasura n Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si Timisoara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri