Capitalul social al combinatului Mittal Steel Galati (fostul Sidex) va fi majorat cu 579 miliarde lei (20 de milioane dolari), suma ce corespunde unui numar de 23 milioane actiuni noi subscrise de actionarul majoritar Mittal Steel Holdings NV, conform obligatiilor din contractul de privatizare.

Operatiunea va fi supusa aprobarii actionarilor la 30 mai, urmand ca acestia sa decida si modificarea statutului societatii, astfel incat documentul sa cuprinda valoarea actualizata a capitalului social, de 21.217 miliarde de lei.

Potrivit unui anunt al companiei, actiunile noi subscrise de Mittal Steel Holdings BV sunt in valoare de 579,32 miliarde de lei si reprezinta 98,88% din totalul titlurilor noi emise. Pentru ca nici un alt actionar nu a subscris, un numar de 260.390 de actiuni va fi anulat.

Suma aferenta majorarii capitalului social corespunde valorii de 20 de milioane de dolari, determinata pe baza cursului de schimb anuntat de Banca Nationala a Romaniei la data de 29 decembrie 2004, data la care contul societatii a fost creditat cu suma amintita.

Directorul financiar al Mittal Steel Galati, Harak Banthia, a declarat agentiei Mediafax ca operatiunea de majorare a capitalului este realizata in conformitate cu prevederile contractului de privatizare, pentru finantarea proiectelor de investitii din anul respectiv.

Grupul Ispat, devenit ulterior Mittal Steel, a preluat in anul 2001 pachetul de 51% din actiunile combinatului din Galati, pentru care s-a angajat sa plateasca 70 milioane de dolari. Investitorul si-a asumat investitii in valoare totala de 351,1 milioane dolari, esalonate pe 10 ani.

Sumele alocate modernizarii tehnologice insumeaza 175 de milioane de dolari, in timp ce investitiile de mediu se ridica la 76,1 de milioane de dolari. Potrivit reprezentantilor Mittal Steel Galati, majorarea capitalului social este realizata pentru a respecta alocarea sumei destinate investitiilor tehnologice de 175 milioane de dolari.

Mittal Steel Galati a trecut in anul 2003 pe profit, obtinand un rezultat de 3.687 miliarde lei (circa 118 milioane dolari), in timp ce cifra de afaceri s-a situat la 40.588 miliarde lei (circa 1,2 miliarde dolari).

Pe langa combinatul din Galati, grupul siderugic Mittal Steel mai detine in Romania alte trei societati de profil, in Hunedoara, Iasi si Roman.