Micii benzinari asteapta cresterea euro pentru a-si vinde afacerile

Micii benzinari care mai activeaza pe piata carburantilor din Romania asteapta aprecierea euro in raport cu leul pentru a-si vinde afacerile catre marile companii de profil si estimeaza ca acest lucru ar putea sa se intample din toamna.

"Din aceasta primavara pana in prezent, o singura benzinarie particulara, din judetul Giurgiu, a fost achizitionata de compania LukOil. Benzinarii independenti, asteapta toamna pentru a efectua noi tranzactii, intrucat se asteapta o crestere a cotatiilor dolarului si ale euro si ajustari de preturi pe aceasta piata", a declarat, citat de NewsIn, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari (ABP), Ion Tache.

Potrivit acestuia, investitia intr-o benzinarie poate depasi un milion de euro. "Se poate ajunge chiar si la un milion si jumatate de euro, daca benzinaria are si servicii conexe, cum ar fi parcari sau spalatorii", a aratat Tache.

Presedintele ABP a mai spus ca, desi in primavara circa 11-12 proprietari de benzinarii independente isi anuntasera intentia de a scoate la vanzare statiile, in prezent, numarul acestora s-a redus la noua. "Cu siguranta, din toamna vor vinde mai multi, pentru ca fiecare dintre marile companii are interes sa-si creasca cota de piata pe segmentul distributiei de carburanti", considera Tache.

Reprezentantul benzinarilor particulari a precizat ca, in prezent, exista citeva sute de benzinarii in Romania care nu apartin marilor companii petroliere. Tache este de parere ca, pe langa achizitia de benzinarii particulare, companiile se vor orienta si spre construirea de noi benzinarii, intrucat cele existente in prezent nu sunt suficiente pentru a acoperi cererea de pe aceasta piata.

In urma cu doua luni, directorul general MOL Romania, Zsolt Szalay, declara, pentru NewsIn, ca MOL intentioneaza sa achizitioneze mai multe benzinarii independente, pentru a-si creste cota de piata la 20%. MOL Romania are, in prezent, un numar de 121 benzinarii.

Petrom detine in Romania circa 600 de benzinarii, LukOil opereaza o retea de aproximativ 300 de statii, iar Rompetrol are circa 350 de benzinarii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri