Romania ar putea exporta 20 % din productia de preparate din porc realizata pe piata interna, iar interdictia de a realiza schimburi intracomunitare, din cauza pestei, aduce pierderi de 250 de milioane de euro anual, a declarat, citat de NewsIn, presedintele Romalimenta, Sorin Minea.
"Marii producatori din industria carnii au capacitatea de a exporta 20 % din productia anuala. Faptul ca piata este inchisa aduce pierderi de 250 de milioane de euro, anual", a spus Minea.

Acesta a precizat ca in cadrul intalnirii de vineri cu reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), s-a discutat despre varianta de a folosi materie prima din import.

"Am propus Autoritatii Veterinare ca producatorii care utilizeaza materie prima din import sa poata exporta preparate din carne de porc. Acesta sistem lohn este acceptat in Uniunea Europeana si Romania ar trebui sa propuna aceasta varianta", a explicat Minea.

Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a declarat, vineri, pentru NewsIn, ca Romania va prezenta Comisiei Europene planul de combatere a pestei porcine pentru anul 2008 si nu este exclusa varianta de a renunta la vaccinarea porcilor.

Roatis a precizat ca, indiferent daca in Romania se vaccineaza sau nu contra pestei, este interzis exportul cat timp exista focare de pesta porcina. Potrivit presedintelui ANSVSA, Romania poate relua exportul de carne si preparate din carne de porc cel mai devreme in 2009.

Conform cerintelor europene, niciun un stat membru pe teritoriul caruia exista pesta sau au fost vaccinati porcii nu are dreptul sa realizeze schimburi intracomunitare cu carne sau produse din carne de porc. ANSVSA a inceput, in decembrie anul trecut, campania de vaccinare a porcilor impotriva pestei porcine, fiind declarata singura modalitate de eradicare a bolii.

In luna iunie, Autoritatea a anuntat inchiderea ultimului focar de pesta, insa la inceputul lunii august autoritatiile veterinare au confirmat existenta a doua focare de pesta porcina in judetul Timis.

Potrivit ANSVSA, in Romania au fost inregistrate, in anul 2006, un numar de 716 focare de pesta porcina clasica, care au afectat 35 de judete.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri