Prin acest parteneriat, semnat la Alma-Ata, se va crea un pod energetic care nu va depinde de Rusia, a mai spus presedintele The Rompetrol Group. "Daca vreti, am creat un Nabucco al titeiului", a spus Patriciu.

"Ideea unui pod energetic este un scop al companiei, de aceea am acceptat sa dau 75% din firma. 25% dintr-un pepene este mai mult decat 100% dintr-un mar", a mai spus Patriciu.

Presedintele The Rompetrol Group a declarat ca a avut mai multe oferte de preluare, inclusiv de la fonduri de investitii, iar pana vinerea trecuta au ramas in cursa doua companii.

"Foarte important in alegerea firmei cu care am semnat contractul de parteneriat a fost faptul ca strategiile de dezvoltare ale celor doua companii coincid si vizeaza extinderea in bazinul Marii Negre, in bazinul Marii Mediterate si in Balcani", a mai spus Patriciu.

Citeste si:

Firma kazaha s-a angajat sa asigure grupului accesul la resursele de titei din Kazahstan, dar si sa asigure accesul The Rompetrol Group la finantare.

Patriciu estimeaza ca profitul operational al grupului Rompetrol va fi in 2007 de 270 milioane dolari.

Compania KazMunaiGaz din Kazahstan a semnat cu Rompetrol Holding Olanda un contract de preluare pentru 75% din actiunile The Rompetrol Group NV, a carei valoarea de piata a fost calculata la 3,616 miliarde dolari.