Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat ca va pastra controlul managerial al companiei dupa vanzarea pachetului de 75% din actiunile Rompetrol catre KazMunaiGaz, iar unele decizii pot fi luate doar cu acordul sau.
"Nu am renuntat la controlul managerial al Rompetrol si il voi pastra mult timp de acum incolo. Sunt in continuare presedinte-director general al companiei, desi in board-ul Rompetrol vor fi numiti sase kazahi, care vor fi supervizori, iar managementul se va afla sub ei", a declarat Patriciu, la o emisiune a postului de televiziune Realitatea TV.

Intrebat daca are drept de veto, Patriciu a raspuns ca "sunt anumite decizii care pot fi luate doar impreuna".

"Rompetrol va ramane o companie romaneasca sau o multinationala cu originea in Romania", a subliniat Patriciu.

Presedintele Rompetrol a aratat ca, in faza finala a negocierilor pentru vanzarea unui pachet de actiuni din companie, tranzactie intermediata de banca de investitii Morgan Stanley, ramasesera patru societati, doua companii petroliere si doua fonduri de investitii.

"In ultima faza au ramas doar doua: o companie petroliera si un fond de investitii. Suma oferita de fondul de investitii era pentru o participatie minoritara", a mai punctat Patriciu.

Acesta a precizat ca LukOil nu s-a aflat printre companiile cu care a negociat. De asemenea, Patriciu a refuzat sa precizeze care a fost suma platita de compania din Kazahstan pentru 75% din actiuni, invocand un contract de confidentialitate.

Patriciu a mai spus ca, in Kazahstan, statul este doar actionarul unor companii, nu si administrator.

"In Kazahstan, exista un fond de investitii care are Consiliul de Administratie format din personalitati economice de talie mondiala extrem de independente fata de stat. Acestia administreaza participatiile la companiile subsidiare", a explicat presedintele Rompetrol.

Patriciu este convins ca aceasta tranzactie va aduce companiei Rompetrol dezvoltarea pentru care o dorea prin initierea unei astfel de tranzactii. "Valoarea Rompetrol se poate tripla in urmatorii doi ani. (...) Daca in ultimii doi ani nu as fi fost hartuit, valoarea ar fi fost dubla", considera Patriciu.

Compania KazMunaiGaz din Kazahstan a semnat cu Rompetrol Holding Olanda un contract de preluare pentru 75% din actiunile companiei The Romeptrol Group NV, a carei valoare de piata a fost calculata la 3,616 miliarde dolari.

Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 7,27 miliarde dolari si un profit operational (EBITDA) de 270 milioane dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri