Pe baza analizelor oficiale efectuate asupra lotului de iaurt Delicios cu visine, avand termenul de expirare 11 septembrie 2007, oficialii companiei au anuntat ca produsele Danone sunt conforme reglementarilor in vigoare si sigure pentru consumatori. Cu toate acestea, ca masura de precautie, compania a decis sa nu repuna in vanzare lotul cu pricina, temandu-se ca, pe parcursul investigatiilor, conditiile de depozitare la temperaturi scazute nu au fost in totalitate indeplinite. “Ne temem ca <lantul frigului> nu a fost respectat, deci am hotarat sa distrugem intregul lot”, a explicat Ponty.
CEO-ul Danone Romania a declarat ca s-au efectuat, in laboratoarele proprii, un set de analize suplimentare pe loturile cu data de expirare 22, 23 si 26 septembrie, rezultatele confirmand faptul ca produsele indeplinesc conditiile sigurantei consumului.
Jacques Ponty a mai explicat motivul pentru care compania a fost amendata cu 10.000 de lei de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara (ANSV). Saptamana trecuta, reprezentantii companiei au negat faptul ca Danone Romania ar fi fost sanctionata pentru ca nu notificase autoritatile in legatura cu volumul de importuri, insa in cadrul conferintei sustinute astazi, Ponty a sustinut ca amenda avea legatura, intr-adevar, cu importurile.
“La 1 iulie 2007 a aparut o noua reglementare in Romania potrivit careia producatorii sunt obligati sa declare toate importurile. Din pacate, noi nu am fost pusi la curent cu aceasta noua reglementare prin caile oficiale, care a intrat in vigoare imediat dupa publicarea sa in Monitorul Oficial. Din pacate, noi nu am stiut de ea si n-am declarat volumul schimburilor intracomunitare in prima saptamana a lunii trecute, ceea ce a atras dupa sine amenda de 10.000 de lei”, a adaugat Ponty.
Potrivit CEO-ului Danone, compania nu a anuntat consumatorii inainte de ANSV de pericolul posibilei contaminari a iaurturilor cu dioxina pentru ca verificasera deja, in laboratoarele proprii, siguranta acestora pentru consum. “Am verificat pe baza de calcul, apoi am trimis produsele la analize. In acest caz, nu a fost nevoie sa ii alertam pe consumatori pentru ca, pur si simplu, nu era vorba de nicio contaminare, deci nu aveam ce sa le transmitem”, a spus Ponty.
Danone detine in portofoliu 65 de produse, dintre care doar 5 contin guar, iar numai 2 proveneau din sursa problematica. De asemenea, Ponty a evidentiat faptul ca guarul este un ingredient vegetal si natural folosit, indirect, ca agent de ingrosare in procesul de fabricatie a iaurturilor. “Stiu sigur ca multe companii serioase au avut discutii si au facut investigatii in legatura cu aceasta posibila contaminare cu dioxina. Politica noastra este ca, in astfel de cazuri, sa blocam loturile cu produsele neconforme si sa le distrugem”, a mai spus CEO-ul Danone Romania.
Guma de guar este un preparat natural, obtinut dintr-o tufa de fasole indiana care se cultiva in India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizat in industria alimentara ca aditiv cu functii de agent de ingrosare, stabilizator si emulgator pentru diverse produse.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: