Autoritatile de mediu au stability ca societatea Kronospan Sebes trebuie sa evalueze, in 30 de zile, nivelul emisiilor din instalatiile proprii si sa adopte masuri de conformare,in caz contrar riscand suspendarea autorizatiei integrate de mediu, informeaza NewsIn.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), stadiul realizarii masurilor de mediu la Kronospan Sebes a fost evaluat, luni, in cadrul unei intalniri avute de ministrul mediului Attila Korodi cu reprezentantii conducerii Garzii Nationale de Mediu (GNM), ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), ai Agentiei Regoinale pentru Protectia Mediului (ARPM) - Sibiu, ai Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) - Alba si ai Comisariatului Judetean al GNM - Alba.

In cadrul intalnirii, s-a evidentiat faptul ca la instalatia de producerea a rasinilor ureoformaldehidice, aflata sub incidenta Directivei IPPC (prevenirea si controlul integrat al poluarii) s-au efectuat doua controale ale GNM si doua controale ale Garzii de Mediu Alba. De asemenea, instalatia a fost supusa, timp de doua saptamani, unui proces de monitorizare permanenta a Comisiei de monitorizare speciala din cadrul MMDD.

In urma acestor actiuni, ARPM Sibiu a transmis, la sfarsitul saptamanii trecute, o notificare catre Kronospan Sebes, in care se precizeaza ca au fost depasite valorile limita ale concentratiilor de Carbon Organic Total (TOC) la instalatia de producere a formaldehidei si ale concentratiilor de formaldehida, la instalatia de producere de rasini pulbere. De asemenea, notificarea arata depasiri la apele tehnologice si la apele pluviale evacuate in raul Sebes, fata de limitele prevazute in AIM.

In notificarea transmisa, ARPM Sibiu cere societatii Kronospan ca, in termen de 30 de zile, sa realizeze o evaluare a emisiilor din instalatii si sa adopte masurile de conformare referitoare la problemele semnalate. In cazul in care compania nu se conformeaza in termenul precizat, AIM pentru aceasta instalatie va fi suspendata.

Tot la intalnirea de luni, APM Alba a prezentat problemele referitoare la instalatia de fabricare a placilor din fibra de lemn de tip MDF, care nu intra sub incidenta Directivei IPPC si pentru care Kronospan detine autorizatie de mediu. Astfel, pentru aceasta instalatie, GNM a constatat ca neindeplinirea masurilor cuprinse in AIM a condus la depasiri de noua ori peste limitele admise ale concentratiilor de TOC. "Desi masura care se impunea era cea de notificare, APM Alba a acceptat solicitarea Kronospan de revizuire a autorizatiei de mediu, desi societatea nu a prezentat un program de conformare cu propuneri concrete, care sa insoteasca aceasta solicitare", se mai arata in comunicat.

In consecinta, ministrul Korodi i-a cerut presedintelui ANPM sa verifice legalitatea actului de acceptare a solicitarii de revizuire - "act semnat de presedintele APM Alba, desi acesta era in concediu de odihna" - si, daca va fi cazul, sa dispuna masurile necesare pentru constatarea nulitatii acestui act. Totodata, ministrul i-a cerut presedintelui ANPM ca, in cazul in care angajatii institutiilor au comis incalcari ale normelor legale, acestia sa fie sanctionati.

O alta problema dezbatuta a fost aceea privind constructia noii instalatii de producere a formaldehidei de catre Kronospan Sebes, constructie care, desi nu are nici autorizatie de constructie si nici acord de mediu, este intr-o faza avansata. Potrivit comisarului general al GNM, in cursul acestei saptamani, Garda de Mediu Alba va cere Primariei Sebes si societatii Kronochem Sebes sa ia masurile necesare pentru demolarea constructiei ridicate fara autorizatie. De asemenea, ARPM Sibiu va dispune suspendarea procedurii de emitere a acordului de mediu pentru aceasta instalatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri