Den Braven si Temad, companii care activeaza pe piata produselor chimice pentru constructii din Romania, sunt susceptibile de confiscarea a 3 milioane de euro din vanzarile autohtone de spuma poliuretanica in urma incalcarii legislatiei in vigoare si a prevederilor Ministerului Dezvoltarii, Lucrarii Publice si Locuintelor (MDPL).
Conform cercetarilor MDPL , cele doua companii au comercializat fara autorizatie si avize valabile spume poliuretanice pentru constructii, riscand aplicarea de amenzi si confiscarea veniturilor obtinute din vanzarea acestor produse catre Garda Financiara, a comunicat astazi Dorin Spataru, director general al Selena Romania, lider pe piata produselor chimice de spuma expandabila .

Astfel, compania Den Braven a comercializat ilegal spuma poliuretanica Maxifoam, timp de sase luni, din octombrie 2006 pana in aprilie 2007, obtinand agrementul tehnic dupa aceasta perioada. Conform declaratiilor directorului general Den Braven, Adrian State, suma obtinuta in aceasta perioada totalizeaza 430.000 de euro. Den Braven vinde Maxifoam inca din 2005, obtinand primul agrement tehnic abia in aprilie 2006.

Mai mult, conform Consiliului Tehnic Permanent pentru Constructii (CTC), Den Braven a functionat fara agrement tehnic in perioada decembrie 2006-septembrie 2007, veniturile din aceste vanzari ilegale fiind estimate la 650.000 de euro. In aceeasi situatie se afla si rivalul Temad, producatorul spumei expandate Bison. Potrivit CTC, agrementul tehnic pentru produsele Bison a expirat la sfarsitul lui octombrie 2005, nefind prelungit ulterior. Pana in prezent, vanzarile Bison pe o perioada de un an si noua luni se ridica la aproximativ 1,8 milioane de euro.

Conform legislatiei in vigoare (legea 10/2004, OG 21/1992 si HG 622/2004), este interzisa comercializarea produselor chimice pentru constructii fara existentaunor avize si agremente tehnice in perioadele respective. Agrementuil tehnic este documentul carte certifica parametrii tehnici evaluate in concordant cu datele declarate de producator, fiind eliberat, incepand cu noiembrie 2003, pe termen de trei ani, in prezenta unui aviz tehnic eliberat pentru o perioada de doi ani. Atat agrementul, cat si avizul tehnic trebuie prelungite dupa data expirarii acestora, fapt omis de cele doua companii.

In august 2007, Selena Romania a dat in judecata Den Braven pentru concurenta neloiala, acuzand compania ricala de furnizarea unor informatii false despre competitie, cerand in mod expres retragerea publica a acestor declaratii partinitoare si daune simbolice de un leu.

Scandalul Selena Romania – Den Braven a inceput cu cateva luni in urma, cand Adrian State, directorul general Den Braven, a declarat ca “Selena Romania a oferit un milion de euro unui inalt functionar OPC-ANPC sub forma de sponsorizare”, pentru a favoriza compania in toate sesizarile realizate anterior de catre Den Braven. Acuzatia a ajuns si in mainile Presedintelui Romaniei, Premierilor Romaniei si Olandei, Ambasadei Olandei si Comisiei Europene la Bucuresti. Urmatoarea infatisare in acest proces va avea loc pe 16 octombrie, Den Braven refuzand pana astazi sa aduca dovezi in sprijinirea acuzatiilor.

Selena activeaza pe piata romaneasca inca din 2001, odata cu lansarea in premiera a spumei poliuretanice cu expandare inalta TYTAN 65, care produce cu pana la 40% mai multa spuma, rezultand costuri mai reduse pentru utilizatori si un avantaj economic competitiv. Inca de la aparitia produsului TYTAN 65, Den Braven a infirmat performantele produsului, precizand ca “volumul de spuma expandata nu este cel real”, dar si ca “volumul continutului din tub nu este cel real”.

Din 2001 si pana in 2004, gama TYTAN a consolidat afacerea Selena in Romania, cota de piata pe segmentul de spuma poliuretanica ajungand la aproximativ 24% la finele lui 2004, fapt confirmat si de Adrian State, directorul general al Den Braven: “In toata perioada in care gama Tytan a avut un oarece success pe piata, compania Den Braven a inregistrat pierderi care s-au datorat vanzarilor nerealizate de aproximativ un milion de euro”. In 2007, lansarea TYTAN O2, o spuma care nu emite MDI, substanta toxica regasita in toate spumele poliutretanice la nivel mondial, a generat noi acuzatii din partea Den Braven, referitori la publicitatea falsa si a riscurilor potentiale pentru utilizatori.

Acuzatiile Den Braven in legatura cu produsele Selena Romania au dus, in ultimii trei ani, la efectuarea unor teste comparative a spumelor poliuretanice de pe piata, desi “nu exista un standard in Romania prin care se poate masura performanta spumei poliuretanice”, declara Dorin Spataru, director general Selena Romania.

Cercetarile efectuate de Oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC) si testarea in laboratoarele LAREX au confirmat declaratiile producatorului. Anul trecut, Den Braven si-a extins acuzatiile impotriva produselor comercializate de Selena, aceasta din urma solicitand OPC o noua testare, la INCERC si ICECON, dupa metodologiile proprii.

Inainte de afisarea testarii ICECON, OPC a dispus amendarea Selena cu 5.000 de lei si stoparea comercializarii produselor in cauza. Vanzarile Selena nu au fost insa afectate, stocul respectiv aflandu-se in lichidare, conform declaratiilor lui Dorin Spataru. In prezent, Selena a apelat la recurs impotriva deciziei OPC de plata a amenzii, avand ca dovada rezultatele finale ale ICECON, neaparute la data aplicarii masurilor respective de catre OPC.

Cu doua procese pe rol si numeroase acuzatii primite din partea concurentei, Selena Romania isi sustine principiile etice ale afacerii si respectarea legislatiei in vigoare: “Suntem deschisi sa dovedim ca functionam in conformitate cu legalitatea, sa ne verificam produsele, dar cerem acest lucru si de la ceilalti competitori”, a declarat Dorin Spataru, director general Selena Romania. In final, clientul final este singurul capabil sa decida performantele produselor pe care le utilizeaza.

Selena Romania este parte a grupului Selena, producator international de spume poliuretanice, etansanti si adezivi, distribuind produse in peste 40 de tari de pe patru continente. Cu opt unitati de productie si 13 filiale la nivel global, incluzand Romania, Selena comercializeaza circa 10% din totalul spumelor poliuretanice din lume. Anul trecut, grupul a inregistrat o cifra de afaceri de peste 110 milioane de euro, in Romania vanzarile anului trecut reprezentand 5,25 milioane de euro, in crestere cu 26% fata de perioada anterioara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri