"Contractul incheiat intre SC Petrom SA Bucuresti si SC Rompetrol Rafinare SA Constanta, privind schimburi de carburanti, nu contine prevederi de natura anticoncurentiala si nu are ca obiect sau ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata carburantilor din Romania sau pe o parte a acesteia, a decis Consiliul Concurentei in urma unei analize", se precizeaza in comunicatul Concurentei.

Contractul prevede schimbul unei cantitati de 60.000 tone de carburanti, intre Petrom si Rompetrol, timp de un an de zile, partile urmarind aprovizionarea statiilor proprii de distributie de carburanti din apropierea rafinariei celeilalte parti.

Prin implementarea acestui contract, cele doua companii urmaresc imbunatatirea timpilor de aprovizionare a statiilor de distributie carburanti, eliminarea dificultatilor determinate de reparatiile si restrictiile privind transportul feroviar de produse petroliere precum si reducerea cheltuielilor de transport.

Consiliul Concurentei a constatat, in urma analizarii clauzelor contractului, precum si a modificarilor aduse acestuia de catre parti la solicitarea autoritatii, ca nu exista prevederi care sa influenteze politica de preturi, a discounturilor sau a altor conditii comerciale stabilite de catre fiecare parte in relatia cu proprii sai clienti.

Citeste si:

De asemenea, contractul dintre Petrom si Rompetrol nu va influenta direct sau indirect volumul investitiilor realizate de catre parti in cadrul activitatilor desfasurate si nici nu contine prevederi care sa determine limitarea productiei sau distributiei de carburanti. "Mecanismul de schimb de carburanti, ce urmeaza a se realiza in baza contractului nu restrictioneaza libertatea partilor de a-si dimensiona in mod unilateral productia carburantilor sau de a decide asupra extinderii retelei de statii de distributie pe piata, se arata in comunicatul CC.

In vederea monitorizarii modului in care va fi implementat contractul, cele doua companii au obligatia de a transmite, trimestrial, Consiliului Concurentei situatia schimburilor de carburanti efectuate.

Contractele de schimb produse petroliere (swap/exchange agreements) reprezinta o practica la nivel global (SUA, Marea Britanie, Italia), care functioneaza si in alte domenii de activitate (gaze naturale, industria chimica, industria farmaceutica).

Petrom si Rompetrol au notificat in noiembrie 2006 Consiliul Concurentei cu privire la acest schimb de carburanti.