Gaz de France si Ruhrgaz ameninta cu retragerea din Romania daca nu va fi impusa aceasta taxa pentru dezvoltare Abonamentul la gaze se va modifica, dar nu se va anula. Primul-ministru Tariceanu se intalneste astazi cu presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, pentru a gasi solutii de schimbare a metodologiei de introducere a abonamentului. "Va previn, insa, ca ANRGN este o autoritate independenta", ne-a declarat primul-ministru Tariceanu.

Codrut Seres, ministrul MEC, a dat, insa, asigurari ca abonamentul la gaze a stat la baza incheierii Capitolului Energie si va influenta direct decizia Gaz de France de a prelua Distrigaz-Sud si a Ruhrgaz de a intra in proprietatea Distrigaz-Nord. "Fara acest abonament cele doua distributii nu se vor privatiza", ne-a declarat ieri ministrul Codrut Seres. Autoritatile explica faptul ca si tarile UE platesc o taxa pentru dezvoltare.

"In Ungaria, spre exemplu, cel mai mic abonament este de 500.000 lei pe an, iar in Romania, 1.200.000 lei pe an. Dar per total, romanii platesc o factura la gaze mult mai mica, deoarece pretul gazului romanesc este de 180 $/1.000 mc, comparativ cu 245 $/1.000 mc in Ungaria", sustine Marcela Olteanu, director general al ANRGN. Ceea ce nu spune, insa, oficialul autoritatii este faptul ca Romania consuma 60% gaze indigene, comercializate la 95 $/1.000 mc. Oricum, conform declaratiilor lui Codrut Seres, investitorii francezi - GdF si germani - Ruhrgaz nu vor veni in Romania daca nu se introduce aceasta taxa pentru dezvoltarea retelelor de distributie.

Ultima ora

UGIR-1903 solicita Executivului si Autoritatii Nationale a Gazelor Naturale sa respecte legislatia in vigoare si sa se consulte cu partenerii sociali inainte de a lua masuri cu efect in economie si in scaderea puterii de cumparare a populatiei. Masura introducerii abonamentelor pentru gazele naturale nu a fost precedata de un studiu de impact asupra competitivitatii economiei romanesti, inflatiei si nivelului de trai al populatiei. Uniunea a pus la dispozitia Guvernului un asemenea studiu inaintea cresterii preturilor la utilitati, incepand cu 1 aprilie 2005, si a exprimat o diminuare de 4,3% a valorii adaugate brute la nivelul industriei producatoare si un spor inflationist de 5,8%. UGIR-1903 va analiza consecintele introducerii abonamentelor la gaze naturale si isi exprima disponibilitatea de a colabora, dupa modelul european, cu Guvernul in scopul cresterii competitivitatii economiei romanesti.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri