Rompetrol si Energy Holding se numara printre potentialii investitori care au cumparat documentatia pentru intocmirea ofertei anganjante in vederea participarii la constructia reactoarelor 3 si 4, au declarat reprezentantii Nuclearelectrica.

Reprezentantii Nuclearelectrica au precizat ca toate cele 13 companii selectate anul trecut au achizitionat documentatia. Selectia realizata anul trecut a fost reluata, intrucat procesul fusese demarat in lipsa unei Hotarari de Guvern care sa il legifereze, potrivit NewsIn.

In prima faza, pentru constructia reactoarelor trei si patru s-au calificat 13 companii si consortii: AES Corporation (SUA), Alro Slatina, TESS Conex- ASAM-Iasi, Ansaldo (Italia) si AECL (Canada), Unit Investments( Luxemburg ) - Dogan Enerji (Turcia), Electrabel (Belgia), Electrica, ENEL (Italia), E.ON Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania), KHNP (Coreea de Sud) si RWE Power (Germania).

Printre companiile care au mai cumparat documentatia se numara si Arcelor Mittal, Lafarge, Energy Holding, Silcotub, CEZ, Rompetrol, EGL, BNP Paribas si Societe General.

Potrivit datelor furnizate, marti, de Nuclearelectrica, documentatia pentru intocmirea ofertei anganjante pentru participarea la constructia reactoarelor 3 si 4 a fost achizitionata, pana la data de 30 septembrie, de 31 de potentiali investitori, din care 15 din Romania,12 din Uniunea Europeana, trei din America de Nord si unul din Asia.

De asemenea, sapte dintre potentialii investitori sunt mari producatori de energie electrica, sase sunt mari consumatori de electricitate, 10 sunt distribuitori sau furnizori de electricitate, cinci sunt potentiali contractori de bunuri si servicii pentru finalizarea proiectului, 2 sunt banci sau institutii de finantare, iar unul este un fond national de investitii. Documentatia a putut fi cumparata de la Nuclearelectrica.

Termenul limita pentru depunere ofertelor angajante in vederea participarii la construirea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este 25 octombrie 2007. Realizarea celor doua unitati presupune investitii de peste 2,2 miliarde de euro, iar fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW.

Guvernul a aprobat, la mijlocul lunii iunie, printr-o Hotarare, strategia de selectare a investitorilor pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda, strategie care are in vedere finalizarea procesului de atragere a investitorilor si inregistrarea noii societati dedicate Unitatilor 3 si 4 la inceputul anului 2008, astfel incat lucrarile efective sa inceapa in cursul aceluiasi an. Punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Statul rupe acordul cu compania chineză pentru reactoarele 3 și 4 Cernavodă
Setari Cookie-uri