Producatorul din domeniul industriei alimentare Transavia SA Alba Iulia a cumparat vineri 13,67% din capitalul Avicola Brasov (AVLE) pentru 3,37 milioane lei (1,01 milioane euro), de la SIF Transilvania, prin intermediul unei tranzactii speciale realizate pe piata Rasdaq.

Transferul celor 281.071 actiuni Avicola Brasov s-a realizat la pretul de 12 lei pe titlu, cu 16,50% mai mare decat cotatia din sedinta precedenta si cu 33,33% mai mare decat pretul la care se tranzactionau actiunile in piata principala. Acest transfer da companiei Avicola Brasov o capitalizare de 24,67 milioane lei (7,4 milioane euro).

"La ultimul consiliu de administratie de la SIF Transilvania s-a luat in calcul lichidarea participatiei la Avicola Brasov, din cauza mai multor probleme pe care le-am avut cu actionarul majoritar. Singura conditie a fost ca vanzarea sa se realizeze la un pret peste cel al pietei", a declarat Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania.

De asemenea, Floriean Firu a declarat ca omul de afaceri Ioan Popa, proprietarul Transavia, este presedintele consiliului de administratie al Avicola Brasov, din partea Asociatiei salariatilor Avipas. "Se poate ca domnul Popa sa controleze deja pachetul majoritar al Avicola Brasov, prin intermediul Asociatiei salariatilor, de vreme ce este presedintele consiliului", a conchis Firu.

Transavia a afisat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri cu 35% comparativ cu anul 2005, pana la 108,64 milioane lei (32,14 milioane euro), dar din cauza gripei aviare profitul net a coborat cu 17,4%, la 14,52 milioane lei.

Citeste si:

Actionarii Avicola Brasov (AVLE) au aprobat la sfarsitul lunii august propunerea conducerii de majorare a capitalului social cu 18,3 milioane lei, prin aport in numerar, pana la 23,44 milioane lei. Pentru majorare au fost emise 7,32 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei, pretul de subscriere fiind egal cu valoarea nominala. Actionarii companiei, inregistrati la data 15 septembrie, pot subscrie 3,56 actiuni noi la una detinuta anterior. Perioada de subscriere este de 31 de zile dupa publicarea anuntului in Monitorul Oficial.

Avicola Brasov provine din divizarea companie Avicola de Stat Brasov, celelalte societati rezultate fiind Avicola Codlea si Avicola Bucuresti. Avicola Brasov are un capital social de 5,14 milioane lei, divizat in 2,056 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei. Pachetul majoritar de actiuni este controlat de Asociatia salariatilor companiei, care detin 55,17% din capitalul social.

Anul trecut, Avicola Brasov a inregistrat un profit net de 776.787 lei, de 5,6 ori mai mic decat in anul precedent, cand rezultatul net a fost de 4,36 milioane lei. Scaderea profitului net a fost influentata de perioada grea pe care a traversat-o toata avicultura romaneasca, in special din cauza gripei aviare, potrivit oficialilor firmei. Afacerile companiei au avansat cu 4,68%, de la 47,76 milioane lei in 2005, pana la 50 milioane lei in 2006.

Titlurile Avicola Brasov se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, la sectiunea XMBS, sub simbolul