Cel mai mare producator ungar de medicamente, Richter Gedeon Plc., a anuntat luni ca a achizitionat lantul romanesc de distributie de medicamente Pharmafarm, refuzand insa sa precizeze detalii financiare despre aceasta tranzactie, informeaza Portofolio.hu.
Aceasta tranzactie, parafata la Targu Mures de catre compania Armedica Trading S.R.L, detinuta in proportie de 99,9% de Richter, administrator al retelei de distributie in Romania a grupului ungar, "se conformeaza strategiei Richter de a-si intari pozitia pe piata romaneasca", a anuntat Richter Gedeon, intr-un comunicat emis pe site-ul Bursei de la Budapesta.

Richter a achizitionat o participatie de 95,78% din Pharmafarm, ce detine un lant de 14 farmacii in trei judete din Romania.

Dupa finalizarea tranzactiei, subsidiara romaneasca a Richter va administra reteaua de distributie, detinand o cota de piata de aproximativ 2,5% iar compania PharmaNet, controlata in proportie de 100% de Armedica, va prelua activitatile de retail.

Richter a adaugat ca se asteapta ca nivelul cotei sale pe piata distributiei de farmaceutice din Romania sa se ridice la 7%. Tranzactia mai trebuie sa primeasca acordul autoritatii romanesti pentru concurenta.

In primele minute ale sedintei de tranzactionare a pietei Rasdaq de vineri , un pachet de 95,78% din capitalul companiei Pharmafarm a fost vandut pe piata tranzactiilor speciale pentru suma de 45,15 milioane lei (13,56 milioane euro).

Pachetul a fost vandut in doua tranzactii speciale la pretul mediu de 1,533 lei pe actiune. La acest pret, capitalizarea companiei este de 47,05 milioane lei (14,13 milioane euro). Pretul tranzactiilor a fost cu 19,5% mai mare decat cotatia de inchidere din sedinta precedenta, de 1,28 lei.

Compania are un capital social de 3,07 milioane lei, divizat in 30,7 milioane de actiuni. Actionarul majoritar al firmei clujene este compania slovena Kemofarmacija D.D. Ljubljana.

Compania a incheiat primul semestru cu o cifra de afaceri de 72,17 milioane lei. In primul semestru din 2007, firma a avut o pierdere de 6,12 milioane lei, dubla fata de perioada similara a anului trecut.

Gedeon Richter si-a inceput activitatea de productie in Romania in 1998, odata cu achizitia fabricii Armedica din Targu - Mures. In septembrie 2003, grupul ungar a fuzionat cu subsidiara sa, formand Gedeon Richter Romania SA. In acelasi timp, compania are o reprezentanta proprie pe piata romaneasca, Richter Gedeon, care administreaza portofoliul de medicamente importate din Ungaria, in special pe segmentul de contraceptive orale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri