Pretul titeiului ar putea depasi 100 de dolari pe baril pana la finele acestui an, ceea ce va cauza pierderi pentru companiile petroliere romanesti prin cresterea costurilor si micsorarea volumului de vanzari, a declarat, potrivit NewsIn, presedintele LukOil Romania, Constantin Tampiza.

"Pretul titeiului va depinde in mare parte de situatia geopolitica a lumii si ar putea depasi, pana la finele acestui an, valoarea de 100 de dolari pe baril, in principal din cauza conflictelor din Turcia si Irak", a spus oficialul LukOil Romania.

Potrivit acestuia, cresterea pretului barilului de petrol va duce la majorarea tarifelor pentru carburanti si, implicit, la vanzari mai mici, intrucat scade puterea de cumparare a populatiei. "Micsorarea volumului vanzarilor si cresterea costurilor de productie, transport si distributie a combustibilului vor cauza rezultate negative atat pentru LukOil Romania, cat si pentru celelalte companii care opereaza astazi pe piata", a explicat Tampiza.

Marti, pretul petrolului a depasit nivelul de 88 dolari pe baril pe piata new-yorkeza pana la cotatia de 88,05 dolari pe baril, ca urmare a intensificarii tensiunilor de la frontiera dintre Turcia si Irak, corelata cu micsorarea stocurilor de titei.

Reuters a aratat ca pretul petrolului se apropie de nivelul record - actualizat tinand cont de inflatie - de 90,46 de dolari pe baril, inregistrat in 1980, an ce a urmat Revolutiei iraniene si a marcat inceputul razboiului iraniano-irakian. Preturile din acest an au oscilat in jurul mediei de 67 de dolari.

Potrivit unui raport al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), productia statelor ce nu sunt membre in OPEC va scadea cu 110.000 barili pe zi, conform estimarilor pentru trimestrul al patrulea. In acelasi timp, cresterea cererii de petrol in 2007 ar putea fi de 1,28 milioane de barili pe zi, reprezentand o majorare de 1,52%, pana la 85,75 milioane de barili pe zi, se mai arata in raportul OPEC.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Petrom vinde 40 de zacaminte considerate neimportante