“Am ales sa nu mai asteptam ca investitorii privati din Tennessee si Texas sa afle de oportunitatile din Romania”, asa explica Franz Hoerhager extinderea pe piata romaneasca a companiei pe care o conduce, Mezzanine Management.
Austriecii de la Mezzanine Management, companie care acorda finantare de tip mezanin, care combina imprumuturile si participarile la capitalul social, si-au extins operatiunile pe piata locala. Biroul din Romania va fi condu de directorul de investitii Ruxandra Pana, care a activate in cadrul diviziei de investitii a austriecilor de la Raiffeisen.

"Am ales sa deschidem un birou in Romania in contextual in care activitatea de fuziune si achizitii s-a dezvoltat in ultimii ani", a afirmat directorul executiv al companiei, Franz Hoerhager.

Austriacul a observat o crestere a cererii de solutii de finantare complexe, in care finantarea de tip mezanin completeaza imprumuturile oferite de banci si investitiile furnizorilor de capital.

“In Romania, suntem in discutii cu mai multe companii si fonduri de private equity pentru realizarea de investitii. Vom incheia prima investitie pana la finele acestui an”, ne-a declarat Ruxandra Pana.
Companiile target pentru finantare trebuie sa aiba o cifra de afaceri de peste 25 milioane euro, fiind evitate start-upurile, precum si firmele care desfasoara activitati pe segmentele de alcool, tutun si arme.

Asa numita finantare de tip mezanin, relativ necunoscuta pe piata din Romania, descrie un credit acordat de un fond de investitii unei companii, cu posibilitatea convertirii datoriei in actiuni, in cazul in care imprumutul nu este restituit integral si la scadenta.

Finantarile de tip mezanin reprezinta imprumuturi subordonate pe termen lung, de cinci-opt ani, rambursabile in totalitate la scadenta, finantatorul avand optiunea de a deveni actionar al companiei imprumutate, la un moment dat, cand se schimba actionarul majoritar al firmei sau aceasta este listata la bursa.

Costurile asociate acestui tip de finantare constau in dobanda fixa perceputa si veniturile obtinute in urma vanzarii actiunilor detinute la compania respectiva.

Finantarea mezanin este utilizata pentru LBO-uri, achizitiile de companii, dezvoltarea firmei, finantari de tip "punte", recapitalizari si restructurari precum si pentru achizitionarea pachetelor minoritare de actiuni ale firmei.

Randamentul investitiilor mezanin se ridica la 12-17% pe toata perioada investitiei, nivel situat peste cel al bancilor (7-8%), obtinut pentru credite, dar sub randamentul obtinut de fondurile de private equity (cel putin 25%)

Primul fond de tip mezanin al companiei, Accession Mezzanine Capital I (AMC I), creat in 2003, a insumat 115 milioane euro. Fondul a fost destinat finantarii de achizitii si sustinerii extinderii companiilor de talie medie din Polonia, Ungaria, Bulgaria, Romania, Republica Ceha, Slovacia si Slovenia.

AMC II, cel de-al doilea fond al companiei, este estimat la o valoare de 200 milioane euro si ar putea fi inchis pana la sfarsitul anului.

Printre investitorii in fondul AMC II se numara Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Uniqua, Raiffeisen Bank, Erste Bank, InvestKredit Bank, Capital Bank Grawe Groupe si Vienna Insurance Group.

In primele sase luni ale anului, au fost analizate 50 de proiecte de investitii. Dintre acestea 26% reprezinta proiecte din Romania, in timp ce Slovacia si Cehia detine 21%, Polonia - 16%, Ungaria - 11% si Bulgaria - 5%.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri