Piata produselor ceramice este estimata pentru acest an la aproximativ 130 milioane de euro, conform declaratiilor noului presedinte al Ceramica Iasi, Iulian Mangalagiu, mentinandu-se la o rata de crestere anuala de aproximativ 15-20%.
Producatorul de blocuri, tigla si placaje ceramice din Iasi detine momentan o cota de piata aproximativa de 5-10%, vizand atingerea pozitiei de lider in cel mult cinci ani. “Vrem sa devenim o companie de top in industria constructiilor din Romania, un competitor de anvergura europeana”, a declarat Mangalagiu.

Pentru aceasta, Ceramica Iasi va investi 15 milioane de euro in extinderea capacitatilor de productie, depozitare, informatizare, logistica si transport. Fondurile se vor dispune prin majorarea capitalului social cu 48,96 milioane lei (14,62 milioane euro), prin aport in numerar, pana la 57,12 milioane lei (17 milioane de euro).

Peste 80% din investitii se vor concentra pe marirea capacitatii de productie, Ceramica Iasi avand in prezent o capacitate anuala de productie de zece milioane de blocuri ceramice (500 t/zi, circa 180.000 de metri cubi anual) si patru milioane de tigle ceramice. Peste 95% din productie revine distribuitorilor romani, sub 5% reprezentand exporturile in Republica Moldova, Ucraina si chiar comenzi primite din Statele Unite.

Majoritatea productiei este reprezentata de divizia de blocuri ceramice, compania asteptandu-se si la o revigorare a vanzarilor pe segmentul de tigla ceramica. PIata de invelitori pentru acoperisuri (tigla) este estimata la peste 100 milioane de euro, sustine Mangalagiu, tiglele de ceramica reprezentand cel mult 20%.

Conform unui studiu al Neomar Consulting, anul trecut tigla ceramica reprezenta doar 7% din aceasta piata, pierzand in fata tiglei metalice. Desi in ultimii ani s-a simtit o ofensiva a tiglei metalice pe piata autohtona, "speram ca lucrurile sa se schimbe", a declarat Mangalagiu, anticipand evolutia factorului ecologic in pietele europene.

Investitiile anuntate vor echilibra piata autohtona a ceramicii, propulsand ceramic Iasi in topul producatorilor de constructii autohtoni. “Incepand cu cel de-al treilea an vom vedea rezultate spectaculoase”, a enuntat Bruno Negoita, presedinte al Consiliului Administrativ al Ceramica Iasi.

Noul plan investitional se inscrie in strategia acþionarului majoritar al Ceramica S.A. Iasi, Advent International (prin Ugirofin) , unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de pe piata romaneasca, care controleaza în prezent 66% din pachetul total de acþiuni al companiei incepand din luna iulie 2007. Advent International a investit masiv in ultimul an in Romania, in special pe piata de retail si constructii, in afaceri ca Dufa Deutek sau Ceramica Iasi.

Anul trecut, producatorul iesean a achizitionat active in valoare totala de 25,54 milioane lei (7,5 milioane euro), in cadrul investitiei pentru noua linie de productie a blocurilor ceramice, inaugurata in octombrie, urmarind extinderea capacitatilor de productie in ritmul cresterii pietei autohtone.

Pentru anul in curs, Ceramica Iasi a anuntat o cifra de afaceri de 14 milioane de euro , o crestere de aproximativ 35% fata de anul precedent, pe fondul investitiei realizate in octombrie. Anul trecut cifra de afaceri a companiei s-a situat la 10,3 milioane de euro.

Afacerile Ceramica au atins in primul semestru al anului curent 21,7 milioane de lei (6,9 milioane de euro), in crestere cu 36% fata de perioada similara a anului trecut, cand s-au inregistrat 16 milioane de lei. Compania a afisat pentru anul trecut un profit de 6 milioane lei, in scadere cu peste 31% fata de 2005, in conditiile unor investitii masive intr-o noua linie de productie, potrivit raportarilor companiei.

Ceramica Iasi are un capital social de 8,16 milioane lei, divizat in 16,3 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei. Titlurile Ceramica sunt tranzactionate pe piata Rasdaq, la categoria de baza, sub simbolul CERE.

Incepand cu 1 septembrie, noua echipa de conducere Ceramica SA este formata din noul director general, Iulian Mangalagiu, fost manager al diviziei de adezivi din cadrul Henkel Romania; Bruno Negoita, presedinte al Consiliului de Administratie si director al Dufa Deutek, companie aflata de asemenea in portofoliul Advent International; Adrian Manzat, director de vanzari, fost director regional de vanzari la Rigips Romania; Radu Ignatescu, director financiar, fost director de administratie la Petrom SA si Cornel Fecioru, director operational, anterior director de achizitii, logistica si export pentru Lafarge Romania.

Echipei redutabile i se alatura Eberz W. Gunter, unul dintre cei mai reputati consultanti german in industria ceramicii si reprezentantii Advent International, Emma Popa-Radu si Sebastian Tcaciuc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri