Plutonul companiilor de paza si securitate a inregistrat, la noua luni, afaceri cumulate de peste 50 milioane de euro, vizand majorari de pana la 35% pentru finele acestui an. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in furnizarea serviciilor de securitate si numerar in domeniul bancar.
Group 4 Securicor (G4S), lider in furnizarea solutiilor de securitate pe piata autohtona, a inregistrat in primele noua luni o cifra de afaceri de 132,7 milioane lei (39,4 milioane de euro), estimand pentru 2007 venituri de 188,8 milioane lei (56 milioane de euro), o crestere cu 78% fata de anul precedent. Cifrele se situeaza peste estimarile initiale. In primul semestru al 2007, G4S totaliza venituri de 82 milioane de lei (26,2 milioane de euro), prognozand atunci incasari de 165 milioane de lei (52,8 milioane de lei) pentru anul viitor, in urcare cu 68% fata de 2006.

La sfarsitul trimestrului al treilea, cele mai mari incasari s-au inregistrat pe segmentul Cash Services, cu 25 milioane de euro, reprezentand 64% din cifra de afaceri, urmate de serviciile de paza umana cu 34% sau 13,57 milioane de euro, un procent foarte redus de 2% reprezentand instalarile de sisteme de securitate, de 770.000 de euro.

“In ceea ce priveste cifra de afaceri estimarile facute in 2006 la intocmirea bugetului pentru 2007 au fost indeplinite.Acelasi lucru poate fi sustinut si in ceea ce priveste cota de piata si evolutia acesteia, G4S Cash Services acoperind 95% din piata externalizata de servicii de numerar si G4S Security Services 16% din piata serviciilor de paza, monitorizare si interventie”, au declarat pentru Wall-Street reprezentantii companiei G4S.

Dezvoltarea accentuata a serviciilor de securitate in domeniul bancar se explica prin crsterea accentuata a serviciilor de profil si intensificarea investitiilor in sectorul privat, ca urmare a intrarii jucatorilor internationali pe piata de securitate privata din Romania. Pentru G4S, cei mai profitabili clienti raman in continuare bancile, dar si marii retaileri si companiile real-estate. Compania va investi masiv pana la sfarsitul anului in afacerea de cash din Romania, alocand 12 milioane de euro investitiei initiale de 15 milioane euro in echipamente, sisteme GPS si centre de procesare.

Boom-ul inregistrat de aceste sectoare in Romania va marca o crestere importanta pe piata de paza si securitate traditionala (paza, monitorizare, instalari sisteme de securitate), potrivit lui Dumitru Niculae, presedinte Bidepa. “Cresterea cea mai importanta se va realiza insa in domeniul serviciilor pentru sistemul bancar. Pe acest segment de piata, vor aparea jucatori noi, poate externi, iar jucatorii existenti in piata vor investi masiv pentru a face fata solicitarilor tot mai crescande ale banilor”, ne-a declarat acesta, estimand o crestere de 30-35% in acest sector.

In primele noua luni ale anului, Bidepa a inregistrat o cifra de afaceri de 9,65 milioane de euro, estimand venituri totale de aproximativ 13,4 milioane de euro pentru 2007, o crestere de 57% fata de anul precedent. In primul semestru, Bidepa realizase venituri de 6,7 milioane de euro, anticipand o crestere de 30-35% pana la sfarsitul anului, concomitent cu o majorare a cotei de piata cu 2-3%.

“Modificari majore in ceea ce priveste cota de piata nu s-au produs si datorita cresterii destul de lente inregistrate de competitori”, a mai precizat presedintele Bidepa, adaugand ca nu s-a finalizat intreg proiectul de investitii pentru 2007, ceea ce va avea un impact usor negativ asupra cifrei de afaceri. Bidepa va investi masiv in securitatea bancara, aproximativ 2,3 milioane de euro in doua centre noi de procesare valori la Bucuresti si Bacau, urmand sa construiasca in viitor alte trei centre asemanatoare Cash in Transit.

Piata bancara suscita interes maxim si pentru CPI Security, devenita anul trecut Securitas Security Services, dupa ce suedezii de la Securitas au devenit actionari majoritari ai companiei. Conform oficialilor companiei, dezvoltarea retail-ului nu este totusi un factor cheie, cresterea serviciilor de securitate situandu-se sub cresterea inregistrata de marii retaileri.

“Societatile din retail tind sa isi foloseasca resurse proprii in acest domeniu si in tendinta de eficientizare a costurilor, preturile pe acest segment au crestere mult mai joasa decat alte domenii de activitate. Daca estimarile de crestere pe retail sunt de 50%, cresterea serviciilor de securitate va fi cel mult 35%”, este de parere Dan Ratiu, dirctor de marketing si vanzari al Securitas Security Sevices, referindu-se la rolul cresterii pietei de retail pentru serviciile de securitate din Romania.

Compania a inregistat o cifra de afaceri de 21,8 milioane lei (6,47 milioane de euro) in primele noua luni ale anului, prefigurand venituri de 40 milioane lei (11,87 milioane de euro) pentru sfarsitul anului 2007, o crestere de 31% fata de anul 2006. In primul semestru, afacerile cumulau 16,4 milioane de lei (5,25 milioane de euro), urmarindu-se atunci o majorare de 15% pentru acest an.

Pentru reprezentantii G4S, piata de paza si securitate din Romania, estimata in acest an la peste 300 milioane de euro, adica o crestere de 50% fata de anul precedent, va fi influentata si de pietele real-estate si sectorul comercial. “Cu siguranta, dezvoltarea pietei de retail, a sectorului imobiliar, precum si a proiectelor rezidentiale/comerciale anuntate vor majora aceste estimari”, afirma reprezentantii G4S.

Grupul international G4S functioneaza in peste o suta de tari din intraga lume, avand peste 480.000 de angajati. In 2002, danezii au intrat pe piata romaneasca cumparand compania APS Valahia. In prezent, G4S cuprinde trei directii de dezvoltare, structurate in diviziile G4S Cash Services, G4S Security Services (paza umana, monitorizare si interventie) si G4S Security Systems (instalari sisteme de securitate).

In prezent, piata este impartita intre jacatorii de top, G4S, Bidepa, CPI Security (Securitas), Rosegur (fostul Dragon Star, achizitonat de compania spaniola Prosegur impreuna cu fondul de investitii spaniol GED II Eastern Fund II), Bartguard Services etc si sutele de companii care activeaza local.

Pe viitor, piata serviciilor de paza si securitate va apartine in continuare celor mari.
Evolutia ascendenta va fi marcata de jucatorii internationali, care vor investi in asigurarea si dezvoltarea unei infrastructuri comparabile la nivel european. Nu este exclusa nici polarizarea pietei in urmatorii ani, prin absorbtia companiilor locale de catre liderii pietei. “In anul 2008, piata servicilor de paza si securitate va depasi 400 milioane de euro, o crestere de aproximativ 30%”, apreciaza oficialii G4S.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri