Compania americana Pioneer Hi-Bred, parte a grupului international DuPont, a hotarat ca unul dintre cele mai mari complexe de procesare a semintelor din Europa de est sa fie amplasat in Romania. E vorba despre extinderea unei unitati care pana acum avea doar facilitatea de depozitare a semintelor si care va deveni una dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic, capabila sa proceseze peste 24.

000 de tone de seminte de porumb si floarea-soarelui anual. Procesul de tehnologizare a unitatii de la Ganeasa, judetul Ialomita, va dura doi ani, dupa care producatorii agricoli din Romania, dar si cei din strainatate vor beneficia de seminte produse la standard european.

Soiuri adaptate climatului

Compania Pioneer doreste sa dezvolte soiuri de porumb bine adaptate cultivarii in Romania, specifice climei si solului de la noi. Biroul de Cercetare a fost constituit in 2001, iar cercetatorii si consilierii colaboreaza cu producatorii agricoli care s-au hotarat sa cultive pentru obtinerea semintelor. Pioneer este acreditata ISO 9001, ceea ce garanteaza ca produsele cumparate au calitate europeana.

O mare parte din cantitatea de seminte produse la Ganeasa este destinata exportului. Firma supravegheaza si consiliaza producatorii, care sunt instruiti sa lucreze la standardele cerute de companie pentru ca aceasta sa fie sigura ca pe piata ajung doar semintele cu parametrii stabiliti de standarde. Recoltarea semintelor de porumb se face la parametrii optimi, iar tratarea si prelucrarea acestora se efectueaza in complexul de la Ganeasa.

Productia se va dubla pna in 2007

Investitia din judetul Ialomita nu inseamna doar construirea de depozite, de unitati tehnologice si spatii administrative de peste 13.000 de metri patrati. Se va investi si in dezvoltarea productiei de samanta. Daca in acest an firma a contractat pentru productie aproape 3.500 de hectare pentru porumb si floarea-soarelui, anul viitor se estimeaza ca vor fi plantate seminte pe o suprafata de peste 5.000 de hectare, cu o productie de 12.000 de tone de porumb si 1.500 de floarea-soarelui. Anul 2007 va insemna, conform previziunilor, o dublare a productiei fata de 2006, iar 2008 va aduce o contractare a productiei de samanta pe aproximativ 8.000 de hectare.

Aceasta va da de lucru la 80 de muncitori angajati permanent, alti 300 urmand sa fie sezonieri. Dar cresterea capacitatilor de productie va duce la cresterea contractarilor cu producatorii agricoli: peste 5.000 de familii de fermieri vor obtine venituri din productia de seminte Pioneer. Compania previzioneaza o dublare a vanzarilor, o crestere de 50% fiind destinata exportului in Uniunea Europeana.

Solutii pentru fiecare regiune

A venit in 1975, cand primii hibrizi de porumb au fost testati in conditiile din Romania. Fondata in Des Moines, Iowa, SUA, in 1926, Pioneer Hi-Bred International a devenit membra a grupului DuPont in 1999. Cercetarea stiintifica desfasurata de Pioneer de-a lungul timpului a facut ca productia de porumb din Statele Unite sa creasca de la 1,7 tone/hectar, in anii 40, la 12 t/ha in prezent. Suntem pregatiti sa asiguram seminte pentru necesarul de hrana al celor peste noua miliarde de locuitori ai planetei, preconizat in 2050. Studiile arata ca, in ultimii 30 de ani, s-a cultivat acelasi numar de hectare cu porumb, dar si datorita tehnologiei Pioneer cresterea productiei a fost de 45%, a declarat Gyula Kovacs (foto), director Pioneer pentru Europa de est. Compania nu dezvolta un singur tip de hibrizi de porumb pentru toti clientii, ci incearca sa gaseasca solutii specifice pentru fiecare regiune.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri