Consiliul Concurentei (CC) nu poate interveni direct cand se scumpesc carburantii intrucat acest lucru nu inseamna neaparat o incalcare a drepturilor consumatorilor, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu.

"Consiliul urmareste bunastarea consumatorului, dar lucram la acest fapt prin metode indirecte. Majorarea preturilor poate fi problema Consiliului daca intervin carteluri sau bariere care impiedica intrarea pe piata a altor companii din domeniu", a spus Oprescu.

Potrivit acestuia autoritatea de concurenta poate interveni numai dupa investigatii in urma carora s-a stabilit o ilegalitate. "Scumpirile la carburanti nu sunt neaparat practici anticoncurentiale. Consiliul poate interveni numai dupa ce a analizat si are probe in acest sens. Piata carburantilor este oricum foarte dificila si avem o investigatie in curs din anul 2005. De asmenea, Consiliul desfasoara o investigatie pe piata painii din primavara acestui an. Ambele se pot ternima cu acuzatii si sanctiuni sau se poate stabili ca nu s-a gresit cu nimic" a mentionat Oprescu

Presedintele Consiliului Concurentei a mai precizat ca in perioada decembrie- ianuarie vor fi facute publice investigatii in mai mlte cazuri.

In ultimele saptamani companiile petroliere au scumpit de mai multe ori carburantii motivand ca a crescut pretul barilului de pretrol. In anul 2005 Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind un eventual cartel al companiilor petroliere in formarea preturilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Concurenţa a pus ochii pe comercianţii de măsti medicale: riscă amenzi uriaşe
Setari Cookie-uri