Avantul inregistrat in sectorul larg al constructiilor a determinat in acest an o evolutie semnificativa pe piata autohtona a cofrajelor, schelelor si platformelor de lucru. Daca in 2006 piata cofrajelor era apreciata la 27 milioane de euro, in acest an se indica o valoare de aproximativ 40 milioane de euro, reprezentand o crestere de 48% fata de anul precedent.
“Conform informatiilor pe care le detinem, tinand cont si de factorul de crestere al pietei mai largi a constructiilor (25-27%) si de proportionalitatea evolutiei acesteia vis-a-vis de piata cofrajelor, ne asteptam ca pentru 2007 aceasta din urma sa aiba o valoare de circa 40 de milioane de Euro”, a declarat pentru Wall-Street Bogdana Dumitru, reprezentant marketing din partea Doka Romania, companie specializata in productia de cofraje si schele pentru constructii.

Cresterea sustenabila a pietei cofrajelor in Romania se explica in primul rand prin amploarea investitiilor in dezvoltarea imobiliara, cererea ridicata pentru proiecte rezidentiale, dar si reorientarea marilor dezvoltatori catre provincie. “Cererea de spatii locative este in continuare foarte mare, creditele bancare acordate clasei mijlocii vor fi unul din motoarele de crestere a acestui sector”, sustine reprezentantul Doka.

Desi afectata de o lipsa a transparetei, piata cofrajelor evolueaza in functie de marimea si dezvoltarea pietei constructiilor, astfel ca “in 2007 Doka Romania a fost compania cu cea mai spectaculoasa evolutie din intregul concern”, explica Bogdana Dumitru.

Pentru acest an, Doka Romania preconizeaza o cifra de afaceri de 16 milioane de euro, anticipand pentru 2008 o crestere similara in ritmul pietei constructiilor. Conform ARACO (Asociatia Romana a antreprenorilor de constructii), piata constructiilor se va majora anul viitor cu 20%.

Concentrandu-se pe imbunatatirea permanenta a calitatii produselor si serviciilor oferite (printre care si noul concept de panou durabil lansat de Doka, Framax Xlife), precum si optimizarea proiectelor in derulare, Doka a reusit sa atraga clienti de renume ca Hotel Continental, Carrefour Iasi, Aeroport Sibiu, dar si ansambluri rezidentiale sau office precum Perla Residence Bucuresti, Incity Residence, Baneasa Business Park , Baneasa Mall sau Victoria Business Plaza.

“Acest lucru s-a concretizat în 450 de clienti multumiti, carora le-am castigat increderea si care in ultimii doi ani au contribuit la dublarea consecutiva a cifrei de afaceri Doka in Romania”, afirma Bogdana Dumitru. La evolutia spectaculoasa a companiei si performantele contribuie si resursa umana, care numara in prezent 65 de angajati. „Pentru anul 2008 ne-am propus o crestere cu 30% - 40% a numãrului de angajati”, continua aceasta.

Majoritatea proiectelor demarate in acest an vor continua si in 2008, concomitent cu dezvoltarea infrastructurii companiei, anuntata ca unul din punctele centrale de interes in urmatorul an. In prezent, compania detine un stoc de inchiriere de 20 de milioane de euro, conform declaratiilor reprezentantului Doka.

Investitiile Doka in Romania se situau, la sfarsitul anului trecut, la aproximativ trei milioane de euro. Compania a achizitionat un teren de 40.000 de metri patrati langa Timisoara in valoare de 500.000 de euro, in acest an inaugurand un nou sediu central in Tunari, Bucuresti, o investitie de aproximativ un milion de euro.

In anii urmatori, Doka se va concentra pe construirea cat mai multor proiecte la standarde optime, atat in capitala, dar mai ales in provincie. „Dezvoltarea rapida a pietei constructiilor a fost pana nu demult centrata pe zona Bucuresti, dar se manifesta din ce in ce mai pregnant in toate zonele tarii”, spune Bogdana Dumitru, anuntand deschiderea unor filiale noi pentru a putea fi cst mai aproape de clienti si a se adapta cerintelor acestora.

„Astfel, din 2008 vom avea un nou birou la Iasi iar la Timisoara vom începe construirea unui nou depozit pentru a face mai facilã deservirea clienþilor din zonã. Vom investi de asemenea în zona Cluj, Constanþa, Brasov – unde avem deja birouri comerciale. Pentru aceste obiective Doka va investi în 2008 3.000.000 Euro”, a subliniat aceasta.

Compania germana Doka este prezenta cu peste 100 de filiale in 60 de tari, inregistrand anul trecut venituri de aproximativ 700 milioane de euro. Pentru acest an, compania si-a propus o cifra de afaceri de 835 milioane de euro. In palmaresul Doka, cel mai important proiect la nivel global a fost finalizarea structurii de 601 metri, din beton monolit, a celei mai inalte cladiri din lume, Burj Dubai.

Doka activeaza pe piata romaneasca din 1998, avand reprezentante in Bucuresti (Tunari), Constanta, Brasov, Timisoara, Cluj (si in curand si in Iasi) si 124 de santiere in toata tara. Anul trecut Doka Romania a avut o cifra de afaceri de 8,6 milioane de euro.

Principalele companii prezente in Romania pe piata cofrajelor sunt Doka, Peri (anul trecut cu o cifra de afaceri de 8,9 milioane de euro), Meva, Faresin, Carmis, Andami si Baviera (achizitionata de producatorul german de cofraje Hunnebeck). Anul trecut Baviera a inregistrat o cifra de afaceri de 1,6 milioane de euro, anticipand o dublare a afaceri in acest an, pana la 3,5 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri