Finantarea intreprinderilor mici si mijlocii se face la dobanzi peste nivelul mediu al celei la creditul de investitii destinat marilor companii. Dobanzile la imprumuturile in lei ajung pana la 29% pe an, iar la euro variaza intre 10 si 20%. Operatorii pe piata microcreditarii precizeaza ca majoritatea imprumuturilor sunt acordate la ora actuala in euro, iar dobanda mare reflecta in principal costurile administrative ale creditului. "Este vorba de credite pana in 10.000 de euro acordate persoanelor juridice pe maximum doi ani, pentru care dobanda (intre 16 si 29% pe an la lei, respectiv intre 10 si 20% la euro) reflecta clar marimea imprumutului, atuurile acestora fiind rapiditatea si flexibilitatea in negocierea cu clientul", spune Michael Kowalski, director general ProCredit Bank.

IMM-urile, o oportunitate de finantare neexploatata

Asadar, un serviciu de finantare rapid, pentru care ofiterul de credit se deplaseaza la sediul firmei si analizeaza viabilitatea afacerii, se plateste pe masura. Putini finantatori iau deocamdata in calcul creditarea afacerilor mici, iar cei care o fac spun ca piata romaneasca ofera o oportunitate deosebita in aceasta privinta. "Cererea este in crestere la ora actuala. Dar principala problema a micilor intreprinzatori este aceea ca nu au suficiente dovezi cu care sa garanteze afacerea, astfel incat mai putin de 20% din IMM-uri apeleaza in prezent la microcredite", declara Arnaud Laparade, directorul Programului de promovare a intreprinderilor mici si mijlocii al Fondului Romano-German, program implementat de sase ani in Romania de Banca Germana de Dezvoltare, in cooperare cu Ministerul Finantelor.

Viabilitatea afacerilor va fi principala garantie
in opinia operatorilor de microcreditare, piata bancara in general nu este suficient de flexibila si sufera inca de birocratie in procedura de acordare a imprumuturilor, ceea ce lungeste nejustificat timpul de creditare. "Scopul unui astfel de program este ca micile afaceri, ignorate si chiar necunoscute de marea majoritate a bancilor comerciale, sa beneficieze de imprumuturi pentru dezvoltare. Nu se pune atat accentul pe garantii, ci pe viabilitatea afacerii, care sa genereze lichiditati financiare. Consilierul de credit viziteaza firma, analizeaza portofoliul de clienti ai acesteia, reteaua de distributie, contractele de export, ritmul incasarilor, nivelul lichiditatilor s.a.", subliniaza Laparade. Procedura este aceeasi, chiar daca e vorba de o suma foarte mica, de 8-10 milioane de lei, spre exemplu.

Institutiile implicate in micorofinantare simt insa concurenta ce vine tot mai puternic din partea majoritatii bancilor comerciale si iau in calcul pe viitor scaderea dobanzilor, urmand trendul pietei si al costurilor refinantarii. Pe langa dobanda, principalul element de cost la nivel de client, se percepe un comision de acordare a imprumutului, cuprins intre 1 si 3%. in Romania, domeniul microfinantarii nu a fost exploatat corespunzator pana acum. "Volumele de finantare pentru mici afaceri nu sunt reprezentative, in conditiile in care Romania este pentru BERD a doua piata din regiune, dupa Rusia, din punct de vedere al oportunitatilor de finantare. Asteptam cu interes noua lege de microfinantare, aflata in studiu in Parlamentul Romaniei, care speram ca va deschide usile catre noi tranzactii.

Berd, in sprijinul initiativei libere

in continuare vom cauta sa convingem bancile comerciale si institutiile non-bancare sa acorde un mai mare interes segmentului de microfinantare", declara la sfarsitul saptamanii trecute pentru Adevarul Chikako Kuno, noul director BERD pentru divizia de afaceri mici, cu ocazia acordarii unui imprumut de peste 12 milioane de euro pentru sustinerea afacerilor mici si mijlocii din Romania. Oficialii BERD asteapta ca si in Romania banii veniti pe aceasta cale sub forma de imprumut pentru institutii financiare locale sa se multiplice corespunzator. Cele 451 milioane de euro, imprumuturi acordate de BERD in diverse tari europene, s-au multiplicat pana acum in 4,4 miliarde de euro, subliniaza Kuno.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri