"In cazul in care Gripen va casiga licitatia organizata de statul roman, o colaborare cu Turbomecanica ar putea fi intr-adevar o solutie pentru noi. Nu pot vorbi acum de o achizitie, ci de un posibil parteneriat, ceea ccred ca ar insemna un castig pentru ambele parti", a declarat Gerry Ornberg, director military and space marketing Volvo Aero.

Gripen International a promis ca va aduce in Romania investitii straine directe de peste un miliard de euro si va crea 5.000 de locuri de munca, printr-o oferta de offset, daca autoritatile romane o vor alege la licitatia pentru achizitionarea de avione de lupta pentru Armata Romana.

"Oferta de offset a Gripen va avea o valoare care va acoperi cel putin 100% din valoarea contractului pentru achizitionarea avioanelor de lupta" a precizat Orjan Borgefalk, vicepresedinte pentru cooperare industriala la Saab AB. Acesta a adaugat ca investitiile se vor concentra pe mai multe domenii industriale din Romania, dar mai ales pe sectorul apararii, care este inca insuficient dezvoltat.

Citeste si:

JAS 39 Gripen este produs de Saab AB, companie suedeza cu activitati in domeniul aviatiei, apararii si productiei de automobile. Compania are 13.600 de angajati si vanzari anuale de aproximativ 2,3 miliarde euro. Volvo Aero, compania care produce motoarele pentru Gripen, are 3.500 de angajati, iar cifra de afaceri a fost anul trecut de 8,04 miliarde coroane suedeze (851 milioane euro).

Romania vrea sa inlocuiasca avioanele MiG 21 Lancer cu 48 de avioane multirol. Concurentii principali sunt JAS 39 Gripen produs de Saab, Eurofighter Typhoon, produs de Eurofighter, actionari EADS, BAE Systems, Alenia Aeronautica ), F 16 produs de Lockheed Martin) si F 18, produs de Boeing,