Reprezentantii Distrigaz Sud asteapta decizia autoritatilor privind stabilirea pretului gazului, avand in vedere ca pentru aprovizionarea cu gaze naturale si distributia acestora in 2008 o cresere ar fi necesara.

"Pretul gazului pe piata depinde in mod direct de pretul hidrocarburilor si in special de pretul petrolului, care a suferit anumite fluctuatii in ultimele luni", se arata in comunicatul Distrigaz Sud.

Reprezentantii Distrigaz Sud sustin ca pretul gazului intern din Romania este inferior pretului gazului de pe piata internationala si Guvernul Romaniei s-a angajat fata de Comunitatea Europeana sa alinieze pretul intern la cel european. "Mentionam ca pentru alimentarea consumatorilor din Romania gazele din import reprezinta circa 40%, iar cele din productia interna circa 60%", precizeaza comunicatul.

"In acest context, in cadrul discutiilor demarate saptamanile trecute cu reprezentantii ANRE, se lucreaza la determinarea nevoilor de stabilire a pretului gazului natural pe baza metodologiei tarifare agreate in Romania. Metodologia tarifara permite estimarea cresterii pretului care va fi platit producatorului si importatorului si determinarea tarifului de distributie ce va permite societatii noastre sa asigure serviciile de furnizare si distributie a gazelor naturale", mentioneaza Distrigaz Sud.

Compania reaminteste ca structura pretului la gazele naturale este urmatoarea: aproximativ 21% din pretul final platit de consumator revine distribuitorului, 56% revine producatorului sau importatorului, 4% transportatorului si 16% statului roman (TVA).

"Suntem in asteptarea deciziei autoritatilor privind stabilirea pretului gazului, avand in vedere ca pentru aprovizionarea cu gaze naturale si distributia acestora in 2008 o crestere a pretului, cum am precizat anterior, este necesara", se arata in comunicatul distribuitorului de gaze.

E.ON Gaz Romania a anuntat luni ca pretul gazelor naturale la consumatori ar trebui sa creasca cu circa 10% in luna ianuarie anul viitor, si cu aproximativ 30% pentru intreg anul 2008.

E.ON Gaz Romania apreciaza ca preturile gazelor naturale scumpirea ar fi necesara pentru a putea asigura cantitatile de gaze naturale necesare consumatorilor din Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Vasile, SanoPass: Ce se întâmplă cu tichetele de masă și abonamentele medicale
Setari Cookie-uri