In medie, micii intreprinzatori solicita imprumuturi de 3.000 de euro pentru servicii sau productie
Impulsul care sa-i ajute sa-si puna afacerea pe picioare sau sa o dezvolte le lipseste, de cele mai multe ori, intreprinzatorilor din provincie. In zonele unde activeaza organizatiile de microfinantare, acestia pot obtine sprijin financiar sau ajutor prin alte tipuri de servicii. In comuna Ozun din Covasna, Zsolt Beres a primit trei imprumuturi, ultimul in valoare de 8.000 de euro, de la organizatia LAM (Landwirtschaft - Agricultura- Mezogazdasag), sprijinita de finantatori elvetieni. Cu acesti bani am cumparat o combina agricola din Germania, spune Beres.

Combina respectiva este indispensabila pentru cultivarea celor 50 de hectare de pamant pe care Beres cultiva cartofi si sfecla de zahar. Afacerea lui Beres se desfasoara in cadrul asociatiei familiale. Rata dobanzii de 17% si termenele de plata nu par sa fie o problema, cea mai mare dificultate o repezinta lipsa pietelor de desfacere. De aceea, intreprinzatorul a constatat ca este mai rentabil sa opereze o schema de barter pentru sfecla de zahar. Astfel, fermierul livreaza sfecla unei fabrici de zahar si primeste in schimb produsul final, pe care il vinde in magazinele proprii.

Desi trebuie sa faca rapoarte la fiecare sase luni si sa plateasca o dobanda de aproape 600 de euro trimestrial, proprietarul fermei de la Ozun este multumit de conditiile imprumutului contractat cu LAM. Firma Praktikum este, potrivit directoarei acesteia, Eniko Gociman, singura din tara care se ocupa cu reconditionarea si curatarea pernelor si a pilotelor. Afacerea este destul de mica, sunt numai doi angajati, si compania functioneaza intr-un mic atelier din Brasov. Pe langa aceasta activitate, Praktikum se ocupa cu producerea de fete noi, cu specific traditional, pentru perne si pilote.

Am aflat din ziar ca exista o organizatie, Integra, care se ocupa cu promovarea micilor afaceri. Am urmat niste cursuri, am mers la intalniri si am invatat cum sa procedez pentru a-mi pune pe picioare afacerea, spune Eniko Gociman. De finantare propriu-zisa, declara aceasta, nici n-a mai avut nevoie. Un mare ajutor l-a reprezentat faptul ca a avut acces la spatii de desfacere si la expozitii. De acestea se ocupa aceeasi organizatie de microfinantare, al carei concept, de fapt, este ca anumite categorii de servicii sunt mult mai eficiente decat finantarile in sine. De exemplu, facilitarea colaborarii intre clienti. Astfel, produsele firmei Praktikum sunt expuse si la pensiunea agroturistica The Country Hotel din localitatea Harman, de langa Brasov. Marcela Cosnean, clienta a aceleiasi organizatii, a fost sprijinita cu consultanta de catre Integra.

Este o pensiune cu specific traditional, unde vin cel mai des turisti straini si oameni de afaceri care se cazeaza la Brasov, explica Marcela Cosnean. Ea se ocupa personal de majoritatea problemelor in cadrul pensiunii, fiind ajutata de o persoana la curatenie. Un alt tip de afacere sustinut cu finantare de la o institutie privata este cea a grupului de firme Tevero.

Avem activitati in domeniul industriei alimentare si turismului ecologic, spune Gheorghe Stanciu, directorul grupului de firme. Pentru a realiza un proiect ecologic, acesta a contractat un credit de aproximativ 4.000 de euro de la institutia Opportunity Microcredit Romania (OMRO). Denumirea proiectului este Promovarea vanatorii de imagini in Carpatii Romaniei. Ideea este simpla: in cele doua zone in care firma are activitate va organiza excursii cu turisti straini care doresc sa fotografieze animale salbatice. Vom organiza totul ca pentru o vanatoare reala, cu exceptia faptului ca, in loc de arma, vanatorul va avea un aparat de fotografiat, explica Stanciu. Cu banii obtinuti, cele doua agentii de turism componente ale grupului Tevero au inceput activitatile de promovare. Zona tinta pentru proiect este rezervatia naturala de la Turbaria Mandra, langa Muntii Fagaras.

Marcela Cosnean detine o pensiune agroturistica in localitatea Harman, langa Brasov. Ea a beneficiat de consultanta din partea organizatiei Integra, care sprijina intreprinzatorii in primul rand prin crearea de parteneriate intre acestia. Astfel, un alt client al organizatiei, firma Praktikum, a fost ajutata sa-si expuna produsele, lenjerie de pat lucrata in stil traditional, la pensiunea respectiva
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri