Noii proprietari, Apax Partners si Mivtach Shamir Holdings Ltd nu au efectuat aceasta tranzactie pentru a transforma Tnuva intr-o companie strict israeliana, iar piata romaneasca nu este singura ce prezinta interes.

Presedintele Tnuva, ce va fi inlocuit in curand, Arik Raichman, a declarat ca "piata interna este saturata. Va creste doar cu 5%-8% pe an, si daca vrei sa intaresti compania, trebuie sa te extinzi pe plan extern. Acest lucru este clar pentru toata lumea".

Cifra de afaceri a Tnuva este de circa sase miliarde sekeli pe an (1,56 miliarde dolari), din care doar 5% este obtinuta pe plan extern - reprezentand operatiunile din Romania si exporturile catre Statele Unite ale Americii.

Tnuva a facut primul pas important pe plan extern odata cu lansarea unui amplasament de productie de lactate in Romania, cu o investitie de 55 milioane euro.

In vara anului 2007, compania a inceput sa isi vanda produsele pe piata romaneasca sub marcile Tnuva si Yoplait.

Tnuva nu intentioneaza sa isi sisteze operatiunile din Romania.

Citeste si:

Raichman a precizat ca urmatoarele tinte sunt India precum si alte piete emergente, primii pasi fiind deja facuti in acest sens. Globes a mai anuntat ca Tnuva se afla in negocieri privind achizitia unor alte companii producatoare de lactate din Europa de est, India, precum si alte piete emergente.

"Cred ca in cinci-sapte ani, Tnuva ar trebui sa aiba operatiuni internationale in valoare de un miliard de dolari", a declarat Raichman, care a adaugat ca Tnuva intentioneaza sa devina numarul unu sau numarul doi pe piata lactatelor din statele unde se extinde. "Tnuva este momentan prezenta doar intr-un alt stat, si cred ca vom intra la fiecare doi ani pe o noua piata", a mai precizat acesta.

Compania Mivtach Shamir a anuntat intr-un comunicat remis bursei din Tel Aviv ca achizitia a 76,7% din Tnuva a fost finalizata luni, la un pret ce evalueaza intreaga firma la 989,1 milioane dolari, cu putin sub estimarea initiala de 1,03 miliarde dolari.

Mivtach Shamir va detine o participatie de 20,67% din Tnuva, in valoare de 204,4 milioane dolari.

Cealalta companie implicata, Apax, a castigat o licitatie in noiembrie 2006 privind achizitia grupului Tnuva, care este detinuta de peste 600 de kibuturi (ferme colective). Apax s-a inteles ulterior cu Mivtach Shamir privind distibutia actiunilor, Apax retinand participatia mai mare, scrie globes.co.il.