Majorarea pretului la gaze este inevitabila, din cauza cresterii pretului barilului de petrol in context international, dar vom lua in considerare impactul social pe care l-ar putea genera o crestere semnificativa a acestuia.
"Distrigaz Sud e nevoita sa reflecte costurile de aprovizionare in pretul de vanzare. Cu toate acestea, suntem constienti de impactul social pe care l-ar putea genera o crestere semnificativa a pretului gazului. Din acest motiv, in momentul de fata studiem impreuna cu autoritatile competente diferite modalitati de a face aceasta majorare inevitabila, mai usor de suportat pentru populatie", au declarat, potrivit NewsIn, oficiali ai companiei.

Distribuitorul de gaze mentioneaza ca la fel ca si in cazul petrolului, care a inregistrat un record istoric de 100 de dolari per baril in zilele de 2 si 3 ianuarie si o crestere de 70% in anul 2007, pretul gazului a crescut, in ultimele luni, in toata Europa. "Din acest motiv, majoritatea intreprinderilor europene importante din sectorul energetic, au marit preturile cu 10-20% sau au anuntat intentia de a face acest lucru in viitorul apropiat", precizeaza compania.

Distrigaz Sud afirma ca, pana in prezent, preturile stabilite de ANRE au permis intotdeauna operatorilor sa-si acopere costurile de aprovizionare si ca la fel se va intampla si in viitor.

In ceea ce priveste structura pretului final la gazele naturale, 58% reprezinta costul de achizitie a gazului, 16% TVA-ul, 4% costul de transport, 1% inmagazinarea, iar 21% este costul de distributie ce revine distribuitorului, au mentionat oficialii companiei.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat, la 21 decembrie, ca nu a luat inca decizia finala asupra unor eventuale modificari de pret la gazele naturale de la 1 ianuarie 2008, intrucat nu s-a pus de acord cu operatorii in aceasta privinta. ANRE a hotarat astfel sa continue discutiile cu operatorii din sistem pentru a identifica si implementa solutii prin care impactul majorarii pretului gazelor naturale din import si al ajustarii tarifelor de distributie sa fie diminuat. Pretul gazelor naturale ramane deocamdata nemodificat, o decizie finala urmand a fi luata dupa finalizarea discutiilor, cel mai probabil in cursul lunii ianuarie, preciza ANRE in comunicat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri