2007 a fost un an plin de tranzactii intermediate, dar si de mutari strategice pentru Capital Partners, cea mai mare casa de investitii din Romania. Urmeaza, anul acesta, mai multe \'dealuri\', dublate de un focus mai puternic pe investitiile proprietare, care vor ajunge sa reprezinte una dintre liniile principale de activitate a companiei.
Bancherii de investitii sunt tot mai activi pe o piata dinamica in tranzactii, pregatita pentru servicii financiare de tip investment banking furnizate de consultanti locali, in ciuda unui context international nefavorabil. “Capital Partners a avut si in 2007 un an excelent, in pofida turbulentei de pe pietele financiare internationale manifestata in partea a doua a anului”, spune Doru Lionachescu, partener principal la cea mai mare casa independenta de investment banking din Romania.

M&A 2.0. 2007 a marcat pentru Capital Partners trecerea intr-o alta etapa de dezvoltare in ceea ce priveste activitatile de M&A (mergers & acquisition). In primul rind, conducerea companiei a structurat organizatoric departamentul prin venirea lui Ciprian Ghetau ca director si definirea clara a echipelor de analisti seniori si juniori din subordinea sa.

Practic, ca sef al operatiunilor M&A ale bancii de investitii, Ghetau ofera consultanta strategica de specialitate clientilor din Romania si din strainatate. El se concentreaza indeosebi asupra clientilor din industrii cu potential ridicat de crestere si cu marje de profit atractive.

In al doilea rind, Capital Partners a fost admisa anul trecut in cea mai mare alianta mondiala de profil, M&A International, Inc, ca membru exclusiv pentru Romania. A reusit aceasta afliere sa proiecteze compania Capital Partners intr-o alta liga profesionala, asa cum estima Doru Lionachescu in luna aprile a anului trecut? Acceptarea companiei ca membru exclusiv pentru Romania al celei mai mari aliante mondiale de profil a insemnat, crede Lionachescu, integrarea intr-un mecanism foarte bine rodat de lucru in echipa pe diverse mandate internationale fie de vinzare, fie de cumparare.

“Numarul tranzactiilor potentiale la care lucram in prezent impreuna cu diversi parteneri din alianta (Italia, Germania, Olanda, Ungaria, Elvetia, etc) aproape egaleaza numarul celor pe care lucram individual”, argumenteaza Lionachescu.

Mai mult, o dezvoltare importanta rezultata ca urmare a aderarii la alianta o reprezinta faptul ca banca de investitii Capital Partners a inceput sa trimita oameni la programele de pregatire specializate, unul dintre acestea avind loc toamna trecuta la Washington.

In al treilea rand, de numele companiei Capital Partners se leaga doua tranazctii cheie in peisajul de M&A autohton: preluarea BT Asigurari de catre grupul francez Groupama si vanzarea unui pachet minoritar din eJobs catre Tiger Global Management. “Aceste doua dintre tranzactiile pe care le-am finalizat cu succes anul trecut au setat noi repere in sectoarele respective (asigurari si internet) din perspectiva multiplicatorilor pe care i-am obtinut pentru clientii nostri. Intreg anul trecut am lucrat la capacitate pe partea de M&A si ma astept ca si anul acesta sa mentinem ritmul”, spune Lionachescu.

Overview 2008 – Piata locala de M&A. Partenerii Capital Partners nu fac nicio referire la cifra de afaceri inregistrata in al doilea an de activitate, motivand ca, pentru activitatea companiei cel mai relevant este volumul de activitate, iar acesta a crescut anul trecut de peste doua ori fata de 2006, ajungind la circa 750 milioane euro. Chiar daca fondatorii Capital Partners nu dau publicitatii incasarile pe 2007, volum tranzactiilor intermediate confirma, detasat, conform unor analize independente, pozitia de cea mai mare casa de investitii independenta din Romania.

Pentru anul acesta, volumul de activitate bugetat pe baza contractelor aflate in derulare este ceva peste un miliard de euro.

Care sunt, in contextul actual, domeniile in care Lionachescu, unul dintre cei mai influenti oameni de pe piata locala de fuziuni si achizitii, se asteapta sa apara cele mai multe tranzactii pe piata romaneasca? “Am vazut cateva previziuni care se cantoneaza in sfera sectoarelor evidente, mai ales cele neconsolidate: farma, retail, distributie, constructii”, enunta Lionachescu.

In afara de acestea, finantistul de la Capital Partners crede ca este posibil sa vedem cateva surprize in sectoare a caror dinamica nu este atit de evidenta, pornind de la experienta de anul trecut, care a demonstrat ca o prima tranzactie de succes intr-un sector poate deveni catalizatorul intregii industrii. “Decizia de vanzare are resorturi profund psihologice, de aceea nu exclud surprize sectoriale derivate eventual dintr-o mobilitate intelectuala mai mare a cutarui antreprenor dintr-o industrie care poate, aparent, nu e predispusa macroeconomic la exit-uri”, argumenteaza Lionachescu.

Excluzand mega-tranzactiile BCR si Rompetrol, seful Capital Partners crede ca piata de fuziuni si achizitii a crescut in 2007 foarte vizibil cu peste 25% comparativ cu 2006. Lionachescu nu poate estima numarul aproximativ al companiilor care vor a merge anul acesta la altar, insa are convingerea ca piata de fuziuni si achizitii va continua sa creasca pe masura ce economia romaneasca devine tot mai racordata la Comunitatea Europeana.

Raiffeisen Investment estimeaza pentru 2008 piata locala de M&A la 3 miliarde de euro, iar Lionachescu crede ca aceasta cifra este “plauzibilia”.

Lionachescu nu se asteapta pentru acest an la o crestere a valorii medii pentru tranzactiile corporate.

Din contra, analizand contextul international, deal-maker-ul Lionachescu crede ca specificul pietei anul acesta – nu numai in Romania – va fi: “mai putine mega-tranzactii si mai multe deal-uri mijlocii si mici”. “Aceasta tendinta ne avantajeaza, pentru ca reprezinta piata noastra tinta de clientela. Sa nu uitam, de asemenea, ca in context european, ca sa nu mai spun mondial, Romania este o economie mica, ea nu are capacitatea de a genera tranzactii enorme, asa cum vedem din cind in cind altundeva in lume”, spune Lionachescu.

Investitori&deal-makeri. Capital Partners si-a dezvoltat de anul trecut un departament specializat in „principal investments“, adica de investitii proprii. Mai precis, partenerii companiei isi investesc banii in pachete din diverse companii, avand un comportament de fond de investitii. Acest domeniu de activitate a decolat spectaculos ajungind deja la sfirsitul anului sa reprezinte una dintre liniile principale de activitate a companiei, coordonata direct de unul dintre parteneri, Victor Capitanu. Este vorba aici de un grup de companii in care cei de la Capital Partners sunt investitori (domeniul financiar-bancar: Rapid Finance si Total Advisor, telecom: New Com Telecomunicatii si dezvoltarea parcarilor auto: Parking Experts) si de un portofoliu imobiliar atractiv, in Romania si in Bulgaria (proiectul rezidential Sunny Dream din Balcic).

“Filozofia noastra investitionala nu are nimic spectaculos: intram in business-uri suficient de simple ca sa le intelegem si obligatoriu numai daca gasim partenerii potriviti. In unele cazuri ne intereseaza ca afacerea respectiva sa aiba si ceva sinergie cu altele din grup, dar nu e obligatoriu”, explica Lionachescu, care se autodefineste ca fiind un investitor oportunist: nu are nici sectoare preferate, nici sectoare la care sa nu se uite deloc.

De asemenea, in ceea ce priveste exiturile, Capital Partners are o strategie flexibila: nu exista un orizont de timp definit, analizand momentul iesirii dintr-o afacere de la caz la caz.

Dorul Lionachescu explica ca este foarte important de inteles ca, pe linga potentialul de castig, investitiile proprietare facute de bancile de investitii (vezi cazurile mari Goldman Sachs, Morgan Stanley, etc) nu sunt o intamplare – acestea au o enorma capacitate de a radia credibilitate si respectabilitate consultantilor. “Greutatea sfatului unui investment banker care isi risca propriii bani in diverse afaceri este incomparabil mai mare in fata clientului-antreprenor, si chiar a corporatiilor publice, decat a unui bun profesionist dar care vorbeste doar din carti”, incheie Lionachescu.










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri