Cateva zeci de angajati de la Cola-Cola au declansat, joi dimineata, un protest spontan in fata fabricii din Bucuresti, nemultumiti ca administratia companiei a semnat contractul colectiv de munca cu un sindicat fara reprezentativitate, netinand cont de cerintele angajatilor.
Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a declarat, citat de NewsIn, ca cele doua sindicate reprezentative din companie, Sindicatul Coca-Cola Bucuresti si Sindicatul Independent Coca-Cola HBC Ploiesti, au anuntat saptamana trecuta declansarea conflictului de interese si au asteptat sa fie chemati la conciliere de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM).

Cu toate acestea, administratia a semnat, vinerea trecuta, contractul colectiv de munca cu un al treilea sindicat, Sindicatul Liber, care, in opinia lui Frumosu, nu are reprezentativitate si este "un sindicat galben", care reprezinta interesele companiei si nu pe cele ale salariatilor.

"Politica companiei a fost sa scindeze singurul sindicat existent in trei, iar o parte din acesta, care are doar aproximativ 70 de membri si care nu-i reprezinta pe salariati, sa poarte negocierile cu administratia. Se pare ca acest sindicat a semnat vineri contractul colectiv de munca pe patru ani, fara posibilitatea de a negocia anual unele clauze contractuale, asa cum prevede legea", a spus Frumosu.

Desi cele doua sindicate nemultumite au fost chemate joi la concilierea cu administratia, in prezenta reprezentantilor ITM, angajatii companiei au oprit lucrul si au declansat un protest sponan. Revendicarile salariatilor protestatari, care sunt in special soferi, mecanici, electricieni si lucratori din depozite, sunt majorarea salariilor cu aproximativ 25%, plata orelor suplimentare si a zilelor de weekend lucrate, precum si acordarea de plati compensatorii in caz de disponibilizari.

Presedintele Sindicatului Coca-Cola Bucuresti, Stefan Dumitrescu, a spus, joi, pentru NewsIn, ca administratia companiei pregateste unele concedieri colective, din cauza externalizarii unor servicii, iar salariatii cer protectie sociala, prin acordarea de plati compensatorii. Dumitrescu a mai spus ca salariul unui ajutor de sofer este de 640 lei, iar cel al unui sofer distribuitor este de 840 lei.

Compania a anuntat, insa, printr-un comunicat remis, joi, agentiei NewsIn, ca negocierile legate de contractul colectiv de munca pentru anul 2008 au inceput in urma cu doua luni, la discutii fiind invitate toate cele trei sindicate. Potrivit sursei citate, in total au avut loc 12 intalniri, la 11 dintre ele participand toate sindicatele, in timp ce la ultima au fost prezenti doar reprezentantii unuia dintre ele, desi au fost anuntate, in scris, toate cele trei structuri. Astfel, la ultima intalnire de vineri compania a semnat contractul colectiv de munca cu sindicatul prezent si, potrivit managerului de comunicare al Coca-Cola HBC, Mugurel Radulescu, "orice tip de conflict de munca este ilegal". Cu toate acestea, celelalte doua sindicate, care au declansat conflictul de interese, au fost chemate, joi, la mediere.

Cat priveste restructurarea companiei, Coca-Cola sustine ca "pentru angajatii fabricii Bucuresti au fost create oportunitati de angajare in Ploiesti si Bucuresti, iar pentru cei care au respins aceste oferte, oportunitati de angajare in alte companii, impreuna cu pachete compensatorii. Pe durata celor trei luni de zile ale acestui proces, ei au fost asistati de o companie de consultanta, care i-a consiliat si indrumat in ocuparea acelor posturi din alte companii", se mai arata in comunicatul citat.

Compania Coca-Cola este cel mai mare producator si distribuitor de bauturi non-alcoolice din lume si a avut in 2006 venituri totale de peste 24 miliarde dolari. In afara de Coca-Cola, compania mai produce si alte bauturi printre care Sprite, Fanta si Nestea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri