28 ianuarie 2005. Vineri dimineata, ora New York-ului. Pe Wall Street e mare agitatie - se anunta cea mai mare tranzactie din ultimele 12 luni. Procter&Gamble cumpara Gillette pentru 57 miliarde $, intr-un schimb de actiuni.
Este cea mai mare tranzactie facuta de Procter&Gamble de la infiintarea sa, in urma cu 168 de ani. Finalizarea tranzactiei este asteptata pentru toamna anului 2005, odata ce s-a obtinut acordul actionarilor si organismelor de reglementare.Printre brandurile cele mai recunoscute ale Procter&Gamble se numara Always, Blend-a-Med, Pampers, Tide si altele.Noua companie devine astfel cea mai mare companie de produse de tip FMCG (Fast Moving Consumer Goods) din lume. 6000 de angajati Gillette vor fi dati afara. Compania rezultata va avea o cifra anuala de peste 60 miliarde USD.O oportunitate unicaConform comunicatului oficial Procter & Gamble, A.G. Lafley, Chairman, President si CEO al P&G considera aceasta fuziune o oportunitate unica. Gillette si P&G au culturi organizationale similare si puncte forte complementare, este de parere Lafley.Aceasta fuziune va crea cea mai mare companie de bunuri de larg consum din intreaga lume, crede Warren E. Buffett, Chairman & CEO al Berkshire Hathaway Inc., cel mai mare actionar al Gillette. Este o tranzactie de vis. Ca sa ma exprim cantitativ, intentionam sa achizitionam suficient de multe actiuni astfel incat pana la momentul incheierii tranzactiei sa detinem 100 de milioane actiuni P&G. Momentan Berkshire Hathaway detine 96 de milioane actiuni Gillette, echivalentul a 93.6 de milioane actiuni P&G.Raspunzand la intrebarile Wall-Street, doamna Diana Klusch, External Relations Manager Procter & Gamble a declarat ca:

"Este mult prea devreme si imatur sa facem previziuni referitoare la impactul regional si in Romania a intelegerii intre P&G si Gilette, in special dat fiind ca integrarea celor doua afaceri se afla doar la inceput si trebuie sa treaca prin tot procesul de aprobari cerut intr-o astfel de situatie. Ambele companii au semnat intelegerea, actionarilor celor doua companii li se va cere sa aprobe tranzactia, lucru ce se va intampla pana la jumatatea lunii mai. Achizitia depinde de aprobarile normale ale autoritatilor guvernamentale si de reglementare in diverse piete, incluzand Uniunea Europeana si Statele Unite. Se asteapta incheierea tranzactiei undeva in toamna acestui an."


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si