Doar 54,3 la suta din totalul de 3.797 de firme abilitate pentru transportul de persoane au participat la licitatia organizata de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ICGTI) pentru atribuirea licentelor de transport.

Potrivit sefului serviciului de atribuire a autorizatiilor rutiere din cadrul ICGTI, Sebastian Duminica, participarea redusa la licitatie se datoreaza, in cea mai mare parte, numarului mare de companii de transport care nu detin decat un singur autovehicul (circa 1.600 de firme) si care nu pot participa la licitatie.

Legislatia in vigoare prevede ca participarea independenta a unei firme la licitatia de atribuire a licentelor este conditionata de detinerea a cel putin doua autovehicule de transport persoane - unul activ si unul de rezerva. Companiile care nu indeplinesc aceasta conditie pot participa la licitatii in asociere cu alte societati.

Criterii dure de selectie

Depunerea ofertelor pentru transportul rutier de persoane a avut loc intre 27 mai si 2 iunie, la atribuirea licentelor fiind luate in consideratie criterii precum vechimea parcului auto, clasificarea pe categorii de confort a vehiculelor, vechimea neintrerupta pe un anumit traseu si modul de detinere (proprietate, leasing sau inchiriere).

Firmele participante la licitatie isi pot depune eventualele contestatii in perioada 6-7 iunie, in data de 13 iunie urmand sa fie comunicate rezultatele.
Procesul de atribuire a autorizatiilor pentru traseele nesolicitate va fi reluat in termen de 60 de zile de la prima alocare, noile rute de transport urmand sa fie, de asemenea, publicate.

ICGTI a preluat in anul 2003 de la Autoritatea Rutiera Romana, atribuirea licentelor de transport, sistemul electronic de distributie fiind lansat in luna noiembrie a aceluiasi an pentru transportul rutier de marfa.
ICGTI este o institutie publica care administreaza spectrul de frecvente radioelectronice, supravegheaza si controleaza activitatile din domeniul comunicatiilor si coordoneaza distributia electronica a autorizatiilor de transport.