Actionarii producatorului de soda calcinata GHCL Upsom au aprobat majorarea de zece ori a capitalului social pana la 56,82 milioane lei (15,46 milioane euro), pentru finantarea investitiilor, a informat compania intr-un comunicat trimis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Patru actionari ai GHCL Upsom, reprezentand 99% din drepturile de vot, au aprobat majorarea capitalului social cu suma de 51,24 milioane lei, de la 5,58 milioane lei, la 56,82 milioane lei. In cadrul majorarii, vor fi emise un numar de 204,95 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,25 lei, care vor putea fi subscrise prin aport in numerar sau in imprumuturi puse la dipozitia societatii.
Astfel, Upsom isi va finanta investitiile pentru anul 2008 si activitatile curente.

Actionarul majoritar al companiei, Indian England NV, va putea subscrie actiunile emise ca urmare a conversiei in actiuni a imprumutului de 15 milioane dolari (35,08 milioane lei), in echivalentul a 140,33 milioane actiuni. In urma imprumutului catre GHCL Upsom, s-a creat un debit pe care Indian England NV a avut dreptul sa-l converteasca in actiuni.

La inceputul lunii noiembrie 2007, actionarii GHCL Upsom Romania (UPS) au aprobat diminuarea capitalului social de la 55,8 milioane lei la 5,58 milioane lei, prin reducerea valorii nominale a actiunilor, in urma scaderii activului net sub jumatate din capitalul social subscris.

Valoarea nominala a actiunilor GHCL Upsom Romania s-a redus de la 2,50 lei la 0,25 lei. Astfel, compania are in acest moment un capital social de 5,58 milioane lei, divizat in 22,31 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,25 lei.

GHCL Upsom Romania este specializata in productia de soda calcinata. Indian England NV detine 68,48% din capitalul social, in vreme ce Romgaz are o participatie de 30,65%.

Compania a fost preluata in 2005 de catre Centraal Europese Petrochemische Amsterdam, care a cumparat de la fratii Marius si Valentin Cristescu pachetul majoritar de 64,75% in schimbul sumei de 19,5 milioane dolari. Inaintea preluarii, compania purta denumirea de Bega Upsom. Pana in prezent, atat actionarul majoritar, cat si societatea si-au schimbat numele: Centraal Europese Petrochemische Amsterdam a devenit Indian England NV, iar Bega Upsom se numeste GHCL Upsom Romania SA.

In 2006, GHCL Upsom si-a diminuat pierderile de 2,3 ori, pana la 17,81 milioane lei (5,27 milioane euro), comparativ cu anul 2005, cand pierderea s-a cifrat la 41,17 milioane lei. Compania a realizat in 2006 o cifra de afaceri de 112,13 milioane lei (33,17 milioane euro), in crestere cu 17,6% fata de anul 2005, cand afacerile au insumat 95,35 milioane lei.

Titlurile GHCL Upsom Romania se tranzactioneaza la categoria necotate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul UPS. Ultima cotatie a actiunilor Upsom a fost de 1,50 lei, inregistrata in data de 4 februarie, ceea ce da companiei o capitalizare de 33,47 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri