"Sunt multe de discutat azi despre proiectul Nabucco, dar cred ca e mult mai realist sa discutam despre proiectul South Stream. In acelasi timp, orice companie care ar putea oferi o solutie alternativa ar deveni eroul zilei. Astazi, avand in vedere un asemenea potential, putem vorbi despre proiecte comune (ale Rompetrol si KazMunayGas-n.r.). Acestea s-ar putea referi fie la livrarea de petrol prin porturile Batumi si Constanta, fie la constructia unei conducte de gaz prin Marea Neagra", a declarat Dinu Patriciu, citat intr-un comunicat al Rompetrol.

Oficialul Rompetrol a mai afirmat ca imediat dupa ce KazMunayGas a achizionat terminalul Batumi, a inceput construirea unui terminal aflat langa rafinaria Petromidia.

Compania Nationala KazMunayGas a organizat seminarul "Ziua Afacerilor: Rompetrol - KazMunayGas, la care au participat peste 120 de reprezentanti din Kazakhstan, Romania, Franta, Spania, Elvetia si Rusia.

Aceasta a fost prima intalnire la scara larga intre specialistii din Kazakhstan si Romania, dupa preluarea a 75% din actiunile Rompetrol de catre Trade House "KazMunayGas", subsidiara a Companiei Nationale KazMunayGas.

Potrivit comunicatului, pe parcursul intalnirii, compania kazaha si Rompetrol au convenit sa dezvolte un plan de actiune comun. S-au discutat in special probleme privind dezvoltarea productiei petrochimice, oportunitati in ceea ce priveste serviciile din productia si rafinarea de petrol.

Citeste si:

Printre domeniile prioritare pentru dezvoltarea de actiuni comune luate in considerare de KazMunayGas se numara expansiunea retelei de retail si lansarea unor noi unitati de tratare a apei. Se asteapta ca aceste unitati sa permita Rompetrol sa-si atinga capacitatea maxima de productie, iar calitatea tuturor produselor sale sa ajunga la EURO 5 pana in 2009.

KazMunaiGas, compania petroliera nationala a Kazahstanului, a semnat in data de 10 ianuarie un acord privind contractarea unui imprumut sindicalizat de 3,1 miliarde dolari, pe 364 zile, pentru a finanta achizitia grupului petrolier romanesc Rompetrol.

Anuntul a fost facut de catre ABN AMRO, Calyon si Credit Suisse, care au intermediat acesta operatiune.
KazMunaiGas a anuntat in august 2007 ca a semnat un acord privind preluarea unei participatii de 75% din Grupul Rompetrol, tranzactie estimata la 3,6 miliarde dolari.