Proiectele comune ale KazMunayGas si Rompetrol prevad fie livrarea de petrol prin porturile Batumi si Constanta, fie constructia unei conducte de gaz prin Marea Neagra, a declarat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, in cadrul unui seminar organizat de KazMunayGas.
"Sunt multe de discutat azi despre proiectul Nabucco, dar cred ca e mult mai realist sa discutam despre proiectul South Stream. In acelasi timp, orice companie care ar putea oferi o solutie alternativa ar deveni eroul zilei. Astazi, avand in vedere un asemenea potential, putem vorbi despre proiecte comune (ale Rompetrol si KazMunayGas-n.r.). Acestea s-ar putea referi fie la livrarea de petrol prin porturile Batumi si Constanta, fie la constructia unei conducte de gaz prin Marea Neagra", a declarat Dinu Patriciu, citat intr-un comunicat al Rompetrol.

Oficialul Rompetrol a mai afirmat ca imediat dupa ce KazMunayGas a achizionat terminalul Batumi, a inceput construirea unui terminal aflat langa rafinaria Petromidia.

Compania Nationala KazMunayGas a organizat seminarul "Ziua Afacerilor: Rompetrol - KazMunayGas, la care au participat peste 120 de reprezentanti din Kazakhstan, Romania, Franta, Spania, Elvetia si Rusia.

Aceasta a fost prima intalnire la scara larga intre specialistii din Kazakhstan si Romania, dupa preluarea a 75% din actiunile Rompetrol de catre Trade House "KazMunayGas", subsidiara a Companiei Nationale KazMunayGas.

Potrivit comunicatului, pe parcursul intalnirii, compania kazaha si Rompetrol au convenit sa dezvolte un plan de actiune comun. S-au discutat in special probleme privind dezvoltarea productiei petrochimice, oportunitati in ceea ce priveste serviciile din productia si rafinarea de petrol.

Printre domeniile prioritare pentru dezvoltarea de actiuni comune luate in considerare de KazMunayGas se numara expansiunea retelei de retail si lansarea unor noi unitati de tratare a apei. Se asteapta ca aceste unitati sa permita Rompetrol sa-si atinga capacitatea maxima de productie, iar calitatea tuturor produselor sale sa ajunga la EURO 5 pana in 2009.

KazMunaiGas, compania petroliera nationala a Kazahstanului, a semnat in data de 10 ianuarie un acord privind contractarea unui imprumut sindicalizat de 3,1 miliarde dolari, pe 364 zile, pentru a finanta achizitia grupului petrolier romanesc Rompetrol.

Anuntul a fost facut de catre ABN AMRO, Calyon si Credit Suisse, care au intermediat acesta operatiune.
KazMunaiGas a anuntat in august 2007 ca a semnat un acord privind preluarea unei participatii de 75% din Grupul Rompetrol, tranzactie estimata la 3,6 miliarde dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri