Grupul olandez farmaceutic A&D Pharma a inregistrat, anul trecut, o crestere de aproximativ 28% a cifrei de afaceri consolidate neauditate, pana la valoarea de 425 de milioane de euro, depasind astfel cresterea anuala de 17% a pietei farmaceutice din Romania.

Cifra de afaceri neauditata inregistrata de divizia de distributie a produselor farmaceutice Mediplus a crescut cu 26% fata de anul precedent, in 2007 aceasta ridicandu-se la valoarea de 364 de milioane de euro. Lantul de farmacii Sensiblu a raportat o cifra de afaceri imbunatatita cu 36% fata de 2006, pana la nivelul de 122 de milioane de euro.

Cota de piata medie anuala a Mediplus din totalul pietei de distributie a crescut de la 17,3% in 2006 la 17,9% in 2007, reflectand cresterea vanzarii de produse oncologice si a altor medicamente catre spitale in a doua jumatate a anului.

Cota de piata lunara a Mediplus din totalul vanzarilor catre segmentul farmaceutic a crescut consistent in a doua jumatate a anului 2007, dar a fost afectata catre sfarsitul anului de faptul ca autoritatile nu au crescut preturile la medicamentele pe baza de prescriptie.

„In 2007, ne-am consolidat pozitia de piata si tendintele industriei continua sa ne fie favorabile. Cu toate acestea, deprecierea monedei nationale fata de euro a avut un impact negativ asupra noastra, ceea ce a afectat de asemenea negativ costurile operationale si rezultatul financiar din cauza achizitionarii de produse de import si datorita faptului ca autoritatile care reglementeaza piata farmaceutica locala nu au majorat preturile la medicamentele pe baza de prescriptie in concordanta cu cresterea cursului de schimb valutar", a declarat Dragos Dinu, CEO-ul companiei (foto).

In consecinta, cota medie de piata inregistratea de Mediplus din totalul vanzarilor catre segmentul farmaceutic in Romania a scazut usor la 20,2% in 2007, comparativ cu 20,7% pentru aceeasi perioada in 2006, potrivit Cegedim.

In prezent, Mediplus opereaza o retea logistica nationala care cuprinde 12 depozite distribuind un portofoliu de aproximativ 5.000 de produse catre mai mult de 70% farmaciile din Romania.

Linia de retail care opereaza 221 farmacii pe intreg teritoriul Romaniei, se asteapta sa raporteze o crestere anuala a cifrei de afaceri neauditate de 36% in 2007 ridicandu-se la aproximativ 122 milioane de euro. Sensiblu si-a consolidat pozitia de piata in aceasta perioada si a continuat restructurarea retelei sale adaugand 26 de noi unitati, inchizand 11 si relocand alte 7 in Romania.

In ceea ce priveste planurile de viitor, managerul general al celui mai puternic grup farmaceutic din Romania a declarat ca „ramanem increzatori in privinta perspectivelor de crestere a pietei farmaceutice in Europa Centrala si de Est si intentionam sa consolidam pozitia A&D Pharma de lider pe piata farmaceutica din Romania".

De asemenea, oficialii companiei intentioneaza sa-si concentreze resursele pe extinderea internationala a afacerii atat prin operatiuni dezvoltate de le zero, cat si prin achizitii in regiune.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
A&D Pharma a incheiat achizitia a 46 de farmacii din reteaua Belladona