Directorul fabricii de papusi din Arad, Dana Neacsiu, a declarat ca aproximativ 30 la suta din productie este destinata exportului in Italia.

„Aradeanca produce in sistem lohn jucarii care sunt vandute in toata Europa prin intermediari italieni, care distribuie papusile chiar si in SUA. In prezent, suntem in negocieri cu un lant de magazine din Ungaria, prin care incercam sa ne comercializam produsele noastre. Estimam pentru acest an o cifra de afaceri de 3.000.000 lei, fata de 1,7 milioane lei, cat am obtinut in anul 2007“, a declarat Dana Neacsiu.

Aceasta a mai spus ca una dintre probleme cu care se confrunta fabrica este lipsa fortei de munca. In acest sens, conducerea fabricii a incercat sa angajeze, pe durata vacantelor de vara, elevi si studenti. „Din cati au venit sa se angajeze, doar unul a ramas. Avem comenzi foarte multe, dar nu avem cu cine sa le executam. Muncitorii calificati sunt foarte greu de gasit“, a afirmat Neacsiu.

In ultimii ani, productia de papusi la SC Ardeanca SA s-a diversificat, iar fabrica are si propriul atelier de croitorie, unde se croiesc si se cos hainutele pentru fiecare model de papusa. Astfel, la Arad se fabrica si papusa „Daniela“, care bea apa si face pipi, „Miruna“, papusa care plange, „Larisa“, papusa care umbla, si „Georgeta“, papusa careia ii creste parul.

Citeste si:

De asemenea, la Aradeanca se mai produc articole pentru gradina, in acest mod activitatea fabricii in lunile de vara fiind asigurata. „Am dezvoltat un segment diferit si anume articolele pentru gradina. Am inceput cu fabricarea a cinci pitici, apoi am trecut la sapte pitici, iar acum realizam setul complet, Alba ca Zapada si cei sapte pitici. Am constatat ca vanzarile s-au dublat in momentul in care am scos pe piata setul complet“, a precizat Dana Neacsiu. Printre alte contracte ale fabricii din Arad se numara si cel incheiat cu Politia Romana, pentru care se realizeaza toata gama de insigne si embleme.

Fabrica de papusi din Arad a fost creata, in 1959, prin fuziunea Intreprinderii pentru producerea materialelor sportive cu Intreprinderea Industriala „Aradeanca“. Pana in 1989, productia de papusi si alte jucarii a fost destinata, in cea mai mare parte, exportului, mai ale in tarile comuniste din fostul spatiu sovietic. Dupa 1989, „Aradeanca“ s-a transformat in societate pe actiuni, fiind privatizata. Din structura actionariatului fac parte Asociatia PAS cu 40,1 la suta, SIF Banat - Crisana cu 39,9 la suta si alte persoane fizice care detin 20 la suta.

Actiunile SC Aradeanca SA se tranzactioneaza pe piata Rasdaq, sub simbolul ARNI. Ultima tranzactie cu actiunile societatii a fost efectuata in 14 noiembrie 2007, pretul unei actiuni fiind cotat la 8 lei.