Potrivit rezultatelor financiare calculate in lei si publicate pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Rompetrol Rafinare (RRC) a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 5,40 miliarde lei, cu 0,61% sub nivelul afacerilor de anul trecut.

Rompetrol Rafinare a anuntat in comunicatul trimis presei ca a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,2 miliarde dolari, in crestere cu 24% fata de 2006, in timp ce profitul operational (EBITDA) a crescut cu 16%, ajungand la 141 milioane dolari, calculate conform standardelor internationale de contabilitate (IAS).

Veniturile companiei petroliere au urcat usor anul trecut - cu 1,65% - la 6 miliarde lei, in timp ce incasarile din 2006 s-au cifrat la 5,91 miliarde lei. In acelasi timp, cheltuielile Rompetrol Rafinare s-au majorat anul trecut cu 4%, la 6,22 miliarde lei, dupa ce in 2006 costurile s-au ridicat la 5,98 miliarde lei.

Rompetrol Rafinare a obtinut in ultimul trimestru din 2007 o cifra de afaceri de aproximativ 970 milioane dolari (circa 2,38 miliarde lei, conform ultimului curs valutar din 2007) si un profit operational de 15 milioane dolari (36,75 milioane lei).

"Rezultatele financiare au fost direct influentate de factori externi, independenti de activitatea rafinariei Petromidia. Desi rezultatele operationale ale companiei sunt foarte bune, costurile au fost foarte mari.

Citeste si:

Conjunctura de piata nefavorabila - in special in ultimele cinci luni ale anului trecut, pretul barilului pe bursa de profil care a depasit chiar si 95 de dolari, diminuarea diferentialului Brent-Ural, precum si aprecierea euro fata de dolar au influentat aceste rezultate", se arata in comunicatul trimis de Rompetrol.

Rompetrol va finaliza anul acesta terminalul marin de la Midia, situat la 8,6 kilometri in largul Marii Negre, in zona rafinariei Petromidia, care va avea o capacitate anuala de 16 milioane de tone titei. Proiectul ce a avut nevoie de o investitie de 90 milioane dolari va permite rafinariei Petromidia o reducere de aproximativ 3 dolari/tona a costului de transport al titeiului.

Totodata, prin achizitionarea terminalului Batumi de catre KazMunaiGaz, rafinaria Petromidia poate deveni un punct important al rutei alternative pentru asigurarea resurselor de materie prima spre Europa, a mai informat compania.

Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu un aport de aproape 1 miliard dolari la sfarsitul anului 2007, in crestere cu 24% fata de 2006,potrivit oficialilor companiei.

Capitalizarea Rompetrol Rafinare este de 1,82 miliarde lei (501,62 milioane euro), conform cotatiei de 0,0863 lei, stabilita la sfarsitul sedintei de joi.