Sectorul M&As (mergers&acquisitions) din Romania a inregistrat in 2007 un progres puternic, valoarea fuziunilor si achizitiilor depasind cinci miliarde de euro, potrivit unui studiu KPMG prezentat in cadrul unui seminar de afaceri.
Astfel, cea mai importanta tranzactie a fost cea a Rompetrol, 2,5 miliarde de euro, urmeaza Petromservice cu circa 300 milioane de euro, investitia Ford la Automobile Craiova cu 57 milioane de euro etc.

Estimarile pentru 2008 indica un nivel de circa 2,6 miliarde de euro, potrivit unui studiu al companiei de consultanta si audit KPMG.

Totodata, in studiul KPMG se precizeaza ca sectoarele care au atras cele mai importante investitii in 2007 au fost real estate, serviciile financiare, retail si domeniul farmaceutic.

Previziunile companiei de consultanta si audit KPMG arata ca activitatea in domeniul de fuziuni in Europa Centrala si de Est in 2008 va inregistra o crestere de 72% iar pietele din Romania si Bulgaria vor fi principalele vizate, potrivit unui studiu prezentat luni in cadrul unui seminar de afaceri.

Investorii din Romania ar trebui sa puna accentul, in 2008, pe investitiile pe termen lung, se arata in studiul prezentat luni in cadrul seminarului "Valoarea companiilor romanesti".

Conform studiului KPMG, dezvoltarea economiei globale va influenta investitiile din Romania. De asemenea, economia romaneasca ar putea fi afectata in 2008 de probleme structurale, deficitul de cont curent fiind unul dintre factorii care este de luat in calcul.

In ceea ce priveste Europa de Vest, peste 8.000 de investitii s-au realizat in primele 10 luni ale anului trecut, valorand 950 de miliarde de euro, iar in Europa de Est s-au realizat in jur de 1.700 de investitii care au valorat circa 120 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de compania de consultanta si audit.

Excluzand mega-tranzactiile BCR si Rompetrol, Doru Lionachescu, partener principal la cea mai mare casa independenta de investment banking din Romania, crede ca piata de fuziuni si achizitii a crescut in 2007 foarte vizibil cu peste 25% comparativ cu 2006. Lionachescu nu poate estima numarul aproximativ al companiilor care vor a merge anul acesta la altar, insa are convingerea ca piata de fuziuni si achizitii va continua sa creasca pe masura ce economia romaneasca devine tot mai racordata la Comunitatea Europeana.

Raiffeisen Investment estimeaza pentru 2008 piata locala de M&A la 3 miliarde de euro, iar Lionachescu crede ca aceasta cifra este “plauzibilia”.

Lionachescu nu se asteapta pentru acest an la o crestere a valorii medii pentru tranzactiile corporate.

In 2006, potrivit unei analize a PriceWaterhouseCoopers, valoarea fuziunilor si achizitiilor din Romania, exceptand privatizarile, s-a cifrat la 5,2 miliarde dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri