Concernul american Smithfield Ferme cere despagubiri de peste 11 milioane de euro, ca urmare a cheltuielilor la care societatea a fost supusa in vara anului trecut, cand in trei ferme din Timis ale companiei au izbucnit focare de pesta porcina, relateaza NewsIn.
Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a declarat ca Smithfield cere 11, 5 milioane de euro despagubiri de la stat, din care 6,5 milioane reprezinta costul animalelor sacrificate, iar restul costuri legate de sacrificarea si incinerarea porcilor.

„Am avut o discutie cu noul director Smithfield Ferme, domnul Bogdan Mihail, si mi-a spus ca cere desagubiri de 11,5 milioane euro pentru operatiunile de anul trecut pentru eradicarea pestei. A trimis niste documente, care sunt in atentia Directiei Agricole si a Directiei Sanitar Veterinare. Urmeaza ca, dupa ce vor fi analizate de aceste doua institutii, documentele sa fie analizate si la Bucuresti”, a declarat prefectul Ovidiu Draganescu.

Potrivit sursei citate, Smithfield ar urma sa primeasca 50 la suta din despagubiri din partea Uniunii Europene si restul de la Guvernul Romaniei. „In niciun caz banii nu pot fi primiti anul acesta, pentru ca nu sunt prinsi in buget”, a mai spus Draganescu.

Prefectul a mai solicitat noului director al Smithfield o colaborare cu primarii din localitatile in care exista ferme de porci, pentru a preveni izbucnirea unor eventuale focare de pesta porcina. „Noi am avut o discutie cu primarii din acele localitati cand a izbucnit pesta, moment in care primarii au ridicat o serie de probleme legate de gunoiul depozitat din ferme. Abia dupa sase luni de la depozitarea dejectiilor, acestea pot fi imprastiate pe camp ca fertilizator, acolo unde exista contracte. Avand in vedere acest lucru, am considerat ca e bine sa avem o discutie cu toti primarii si reprezentantii Smithfield, ca sa aiba o linie de telefon directa sa poata comunica de fiecare cand intervine o problema”, a precizat Draganescu.

Pana la inceputul acestei luni, au fost declarate ca fiind stinse toate cele trei focare de pesta izbucnite la Igris 1, Cenei si Igris 2. In vara anului 2007, in Timis au fost depistatate focare de pesta porcina la trei ferme Smithfield. Acestea au fost intai puse in carantina, apoi aproape 50.000 de suine provenind din fermele Igris 1, Igris 2 si Cenei au fost ucise si apoi incinerate, pentru a opri transmiterea virusului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri