Guvernul Romaniei a decis abrogarea articolului 2 din Hotararea Guvernului nr. 1400/2007 pentru abrogarea Hotararii Guvernului nr. 794/2000 privind strategia de privatizare a Societatii Comerciale Antibiotice Iasi, informeaza o hotarare a Guvernului publicata pe site-ul AVAS.
Articolul 2 din Hotararea Guvernului nr. 1400/2007 prevede ca "vanzarea pachetului de actiuni al Antibiotice Iasi pentru care AVAS exercita toate drepturile ce decurg din calitatea de actionar al statului se va derula conform metodei licitatie cu strigare, in conditiile legii".

Astfel, prin abrogarea acestui articol se anuleaza hotararea de privatizare a Antibiotice Iasi prin licitatie cu strigare dar procesul de vanzare a participatiei statului va continua in baza Legii privatizarii, metoda aleasa fiind tot licitatie cu strigare.

Intr-un comunicat al AVAS se specifica faptul ca temeiul legal al privatizarii Antibiotice SA il constituie, in primul rand, legea nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii si OUG nr. 88/1997, privind privatizarea societatilor comerciale, raportate la art. 85 din Tratatul CE, si apoi actele normative emise in executarea legii, respectiv HG nr. 577/2002, privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997, privind privatizarea societatilor comerciale si a legii 137/2002, privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii si HG 1400/2007, privind privatizarea Antibiotice SA.

"Asadar, HG nr. 1400/2007 nu este singurul act normativ in temeiul caruia se desfasoara privatizarea Antibiotice SA, iar suspendarea efectelor acestuia nu inseamna lipsirea de baza legala a procesului de privatizare a acestei societati comerciale. Mai mult, sentinta de suspendare a HG nr. 1400/2007 nu are ca efect nici macar incetarea aplicabilitatii acestuia (...) In aceste conditii, metoda de privatizare se stabileste, in baza legislatiei romane in vigoare in domeniul privatizarii, de catre institutia publica implicata, respectiv AVAS", se specifica in comunicatul remis NewsIn.

Totodata, este de precizat ca AVAS este singura autoritate competenta sa decida asupra oportunitatii incheierii contractului de vanzare-cumparare de actiuni, avand in vedere, pe langa pret si celelalte elemente care compun oferta de cumparare. Instantele judecatoresti sau arbitrale nu se pot pronunta asupra oportunitatii incheierii tranzactiei, ci doar asupra legalitatii acesteia.

Schimbarea actionariatului unei societati comerciale nu inseamna privarea de drepturi a salariatilor acesteia. Drepturile salariatilor sunt ocrotite de lege, iar sindicatele au mijloacele reglementate de dreptul muncii pentru apararea acestora, fara a avea posibilitatea legala de a ingradi dreptul actionarilor de a-si instraina propriile actiuni.

Completul de divergente de la Curtea de Apel Iasi a admis, in 11 februarie, suspendarea hotararii de Guvern 1400/2007, prin care Executivul a decis vanzarea unui pachet de 53% din actiunile fabricii Antibiotice SA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri