"In domeniul serviciului de salubrizare a localitatilor, concurenta se manifesta cu ocazia realizarii procedurii de delegare a gestiunii serviciului de catre autoritatile publice locale. In consecinta, incheierea unor contracte de exclusivitate de lunga durata, respectiv prelungirea duratei acestor contracte prin acte aditionale, fara licitatie, sunt susceptibile sa distorsioneze mediul concurential. Astfel de masuri influenteaza concurenta prin reducerea presiunilor concurentiale din partea celorlalte societati interesate sa intre pe piata si prin crearea un avantaj nejustificat pentru agentul economic contractant", se precizeaza in comunicatul de presa emis de autoritatea de concurenta.

Potrivit CC, Legea concurentei prevede ca sunt interzise orice actiuni ale administratiei publice care pot impiedica sau denatura concurenta. Astfel administratia publica nu poate lua decizii care limiteaza libertatea comertului sau autonomia agentilor economici, ce se exercita cu respectarea reglementarilor legale si nici sa stabileasca conditii discriminatorii pentru activitatea agentilor economici.

Conform comunicatului emis de Consiliul Concurentei, autoritatea poate solicita agentilor economici, asociatiilor de agenti economici, precum si organelor administratiei publice, furnizarea oricaror informatii si documente relevante pentru clarificarea cazului analizat.