Romania si Polonia dispun de potentialul necesar pentru a deveni lideri regionali in domeniul energiei regenerabile, mai exact al surselor eoliene
"Pentru Europa Centrala, Polonia dispune de potentialul necesar pentru a deveni lider regional in domeniul energiei regenerabile, mai exact al surselor eoliene, urmata de Romania. Pentru tarile UE, energia regenerabila reprezinta acum, in mod clar, un domeniu consacrat, iar noi suntem pe cale sa finalizam proiecte cu clienti din Polonia, Romania, Ungaria pentru cea mai recenta tehnologie eoliana pe care o producem, adica echipamente cu capacitate de 2,5 MW", a declarat, citat de NewsIn, directorul regional al GE Energy pentru Europa de Est, Rod Christie.

Rod Christie considera ca cererea in domeniu in aceasta regiune este stimulata de legislatia UE. Acesta da ca exemplu Polonia, unde dezvoltarea tehnologiei eoliene face parte din obligatiile tarii privind aderarea la UE. Astfel, Polonia are ca obiectiv atingerea unei capacitati de 2.000 MW pana in anul 2010. Ritmul devine tot mai rapid si aceasta evolutie nu ar fi fost posibila daca nu ar fi existat politicile UE si la fel se intampla si in Romania si Bulgaria, considera oficialul GE Energy.

De asemenea, compania estimeaza cresteri de 100% in acest an si principalul segment care va genera cresteri in mod deosebit este energia regenerabila, apreciaza Rod Christie.

"Astazi, GE Energy este reprezentata in 11 regiuni la nivel mondial si in aproape toate aceste regiuni cresterea inregistrata este de peste douazeci de procente. Anul trecut am avut o crestere de 80% aici, iar anul acesta intentionam sa atingem un procent de crestere de suta la suta. Segmentul care va inregistra cresteri in mod deosebit este mai ales energia regenerabila in Polonia si Romania. Avem o gama larga de tehnologii de generare in Rusia. Vor mai fi si cateva proiecte care au stagnat timp de cativa ani, cum ar fi proiecte privind gazele naturale din Ungaria, de exemplu, care cred ca vor incepe sa se dezvolte mai rapid", a declarat directorul din cadrul GE Energy.

Totodata, Rod Christie este de parere ca Polonia va ajunge pe o pozitie foarte puternica in ceea ce priveste energia regenerabila si piata de servicii in domeniul mediului, anume ca se vor reduce emisiile generate de actuala tehnologie pe baza de carbune. Acesta reprezinta un element de energie regenerabila foarte puternic pentru urmatorii cinci ani, iar noua tehnologie eoliana va avea un potential enorm in Polonia. Reprezentantul gigantului american a mai spus ca vor exista si proiecte noi pe carbune, dintre care unul sau doua vor folosi tehnologia de gazeificare a carbunelui.

"Apoi vor fi interesati de un proiect pe energie nucleara pe care il vor realiza fie singuri, fie prin investitii comune alaturi de statele baltice", a subliniat acesta.

GE Energy a incheiat la 10 martie 2008 cel de-al doilea contract in valoare de peste un miliard dolari cu Invenergy Wind LLC, urmand sa furnizeze turbine eoliene pentru noile proiecte care vor permite extinderea alimentarii cu energie electrica eoliana ecologica in America de Nord, sector cu o dezvoltare rapida. Prin acest contract, GE va furniza pentru Invenergy turbine eoliene cu o capacitate totala de 750 megawati, energie suficienta pentru a raspunde necesitatior a peste 200.000 de gospodarii, destinate unui numar de proiecte din America de Nord, ce vor fi construite in 2010.

La sfarsitul lunii ianuarie, GE a anuntat un contract similar in valoare de peste un miliard de dolari, ce prevede furnizarea de turbine eoliene catre Invenergy pentru proiecte din Statele Unite ale Americii si Europa, care urmeaza sa fie realizate in 2009. Aceste contracte se numara printre cele mai mari angajamente din istoria mondiala a industriei eoliene, ce privesc furnizarea de turbine eoliene ce vor fi livrate intr-un singur an.

Presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu, a declarat in cadrul unei conferinte cu tema "Eficienta energetica, conditie esentiala pentru o dezvoltare durabila", ca Romania ar putea produce energie din resurse regenerabile mult peste necesitatile imediate si angajamentele impuse de UE, iar pana in 2020 resursele alternative ar putea fi de trei ori mai mari fata de 2005. Astfel potentialul folosirii energiei regenerabile ar fi pana in 2020 de 171,1 TWh, fata de 52,9 TWh, cat au fost folosite in nul 2005.

Compania GE Energy este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de tehnologii de producere a energiei electrice si distribuire a energiei, cu venituri de 22 miliarde de dolari in anul 2007. Avand sediul central in Atlanta, Georgia (SUA), GE Energy activeaza in toate sectoarele industriei energetice, inclusiv in sectorul carbunelui, al petrolului, al gazelor naturale si al energiei nucleare; in domeniul resurselor regenerabile (apa, energia eoliana, energia solara si biogazul), precum si al altor combustibili alternativi.

Principalele proiecte ale GE Energy in Romania sunt: doua turbogeneratoare GE cu o putere de 706 MW pentru Centrala Nucleara Cernavoda, un contract de prestari servicii contractuale incheiat pe o perioada de cinci ani cu SN Nuclearelectrica pentru un turbogenerator cu aburi GE cu o putere de 706 MW instalat la Centrala Nucleara Cernavoda, primul ciclu combinat de cogenerare din Romania la ELCEN Bucuresti Vest - Centrala Electrica de Termoficare, pe baza tehnologiei 9E, doua sisteme de cogenerare folosite de Fondul Roman pentru Eficienta Energiei pentru a produce energie electrica si termica in numele companiei farmaceutice Sicomed din Bucuresti. De asemenea, compania participa la mai multe centrale electrice industriale ce functioneaza pe baza de co-generare, cu turbine pe gaz GE Jenbacher, in cadrul unor companii precum Carolli, Ursus, rafinaria Petrobrazi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri