Electrica va prelua actiunile complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Hidroelectrica , acesta din urma trecand din portofoliul MEF in cel al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in scopul constituirii companiei energetice nationale, potrivit unui proiect al AVAS.
"In termen de cel mult 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Consiliul de Administratie al Hidroelectrica SA va proceda la inregistrarea acestui transfer in registrul actionarilor societatii si va intreprinde demersurile necesare pentru inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului", precizeaza documentul.

De asemenea, conform proiectului de hotarare de guvern, intocmit de AVAS, autoritatea va fi imputernicita sa mandateze reprezentantii sai in adunarea generala extraordinara a actionarilor Electrica SA, Complexulului Energetic Rovinari si Complexul Energetic Turceni sa aprobe toate demersurile necesare pentru majorarea capitalului social al Electrica, cu aportul in natura al statului, reprezentand intregul pachet de actiuni nominative detinute de stat la Hidroelectrica, Complexul Energetic Rovinari si Complexul Energetic Turceni.

Totodata, proiectul de hotarare prevede ca AVAS este mandatat sa emita noi actiuni ale Electrica, care revin statului prin Autoritate, in schimbul aportului in natura prevazut mai sus.

Autoritatea va avea sarcina transferului tuturor actiunilor nominative detinute la Hidroelectrica si complexurile Energetice Rovinari si Turceni din proprietatea privata a statului si din administrarea AVAS in proprietatea Electrica SA.

In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, AVAS va mandata reprezentatii sai in Adunarea Generala a Actionarilor Electrica pentru a identifica, analiza si, daca e cazul, pentru a aproba restructurarea filialelor SC Electrica SA.

Strategia energetica a Romaniei, aprobata la inceputul lunii septembrie, prevede infiintarea unei companii energetice nationale, care sa cuprinda producatori de energie si societatile de distributie ramase in proprietatea statului.

Atat ministrul economiei, Varujan Vosganian, cat si premierul Tariceanu, au subliniat ca formarea noii societati se va realiza in acord cu legislatia care prevede separarea activitatilor de productie, transport si distributie a energiei, dar care permite insa detinerea tuturor activelor in aceeasi societate. Ministrul a precizat ca din aceasta companie nu vor face parte societatile de transport, care au rolul de a regla functionarea sistemului.

Potrivit ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, noua companie energetica nationala va putea fi listata la bursa la circa un an de la infiintare si va avea actionariat majoritar privat dupa alti doi-trei ani de listari succesive, cand pe bursa va ajunge un pachet de maximum 55% de actiuni. Noua entitate ar putea avea o capitalizare de cateva miliarde de euro si o capacitate investitionala uriasa, care ii va permite sa participe la proiecte internationale.

Potrivit acestuia, noua companie nu trebuie vazuta ca reactie a Guvernului la procesul de privatizare, ci ca un proces complementar al privatizarii. In acest sens, ministrul a explicat ca, dupa listarea la bursa a societatii, actionariatul companiei va deveni majoritar privat.

Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, critica, la sfarsitul anului trecut, intentia autoritatilor romane de a infiinta o companie energetica integrata, afirmand ca nu a fost instiintat de acest proiect, care, spunea el, ar putea crea "un monstru".
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri