De astazi, greva generala la ArcelorMittal Galati

Sindicatul Solidaritatea, din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, a notificat, vineri, administratia companiei cu privire la declansarea grevei generale incepand de luni dimineata, de la ora 06:30, potrivit NewsIn.

"Va notificam faptul ca Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor, prin organele sale abilitate, a hotarat declansarea grevei propriu-zise la nivelul intregii unitati SC ArcelorMittal Galati SA, cu respectarea prevederilor cuprinse in toate actele normative incidente, pe termen nelimitat, incepand cu data de luni, 14.04.2008, orele 06:30, daca pana duminica, 13.04.2008, orele 24:00, nu ne veti comunica satisfacerea (acceptarea) revendicarilor discutate in ultimele sedinte de negocieri si continuate de procesele verbale incheiate la 22.02.208 si la 09.04.2008", se arata in notificarea transmisa, vineri dupa-amiaza, administratiei companiei ArcelorMittal Galati de catre sindicatul Solidaritatea.

Un alt sindicat care a participat la negocierile salariale, Uniunea Sindicatelor Independente Forum reprezentand personalul TESA de pe platforma siderurgica, nu a decis inca daca accepta ultima oferta a patronatului sau declanseaza, la randul sau, protestele de masa. Liderii Forum asteapta ca Ministerul Muncii sa clarifice daca conflictul de interese declansat in companie inca din februarie este legal sau nu. Reamintim ca, in martie, secretarul de stat din Ministerul Muncii Denisa Patrascu a semnat un ordin de revocare a inregistrarii conflictului de interese de la ArcelorMittal Galati, anuland practic initiativa sindicatelor si starea conflictuala din unitate.

Celelalte doua organizatii sindicale negociatoare au acceptat deja oferta avansata de administratia ArcelorMittal Galati. Reprezentantii Federatiei Sindicale a Siderurgistilor-Metarom si cei al Uniunii Teritoriale a Sindicatelor Libere (UTSL) de la Cai Ferate Uzinale au semnat, inca de miercuri seara, acordul cu patronatul.

Cele doua organizatii sindicale au acceptat cresterea salariala propusa de administratie, de 9,5%, dar nu mai putin de 100 de lei. La aceasta se adauga un bonus acordat la sfarsitul anului, in functie de productivitate, in cuantum de 2% din venitul anual al salariatului, ajutoare sociale in caz de deces si accident de munca, precum si prima de Pasti de 200 de lei, fata de 120 de lei, cat era pana acum.

De asemenea, angajatii din categoriile de salarizare 1 si 2 - cele mai mici - vor fi promovati direct in categoria a treia, fapt care elimina cele mai mici salarii din combinat. Acordul semnat de FSS-Metarm si de UTSL cu administratia prevede ca toate aceste drepturi sa se acorde retroactiv de la 1 ianuarie 2008. Documentul va expira la 31 decembrie 2008, ceea ce elimina posibilitatea unei alte negocieri salariale in cursul acestui an. Administratia companiei s-a angajat, de asemenea, sa acorde cumulativ, pana la sarbatorile pascale, toate drepturile negociate acum.

Sindicatele si administratia ArcelorMittal Galati au inceput, in decembrie 2007, negocierile asupra contractului colectiv de munca aplicabil in 2008. Ultima revendicare a sindicatului Solidaritatea, cel care a anuntat declansarea grevei, a fost cresterea salariului fiecarui angajat cu 275 de lei, dublarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25% la 50% si majorarea cuantumului primelor de la 120 la 300 de lei.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri