Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, a facut ieri o previziune alarmista. Oficialul a spus ca, pe linga scumpirile la gaze si energie electrica si termica, romanii s-ar putea confrunta si cu o crestere spectaculoasa a preturilor la benzina si motorina.

Pretul carburantilor auto ar putea ajunge in acest an la 40.000-50.000 lei litrul, in conditiile in care barilul de titei pe pietele internationale se va mentine in jurul valorii de 50 dolari. Exista insa prognoze in care barilul de petrol ar putea ajunge chiar la 80 dolari pina la sfirsitul anului, a spus acesta. El a precizat ca, in Romania, preturile sint influentate in proportie de 80% de cotatiile internationale. Potrivit negocierilor cu UE, Romania trebuia sa ajunga cu accizele la nivelul minim european, lucru care trebuia facut treptat pina in 2007. Insa au fost efectuate majorari mai mari si mai devreme decit ne-a cerut UE. Daca accizarea pentru benzina si motorina s-ar face la pompa, bugetul statului ar avea de cistigat pina la 300 milioane de dolari, prin scaderea evaziunii fiscale.

In UE, toate taxele indirecte se colecteaza la nivelul consumatorului final, a declarat Dinu Patriciu. In prezent, in Romania, benzinele din categoria Premium au o valoare de peste 36.000 de lei, in timp ce restul sortimentelor se situeaza la 32.000-33.000 de lei pe litru (circa 90 de eurocenti).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri