Piata romaneasca de securitate promite si in acest an cresteri de peste 20%, corelate cu o tendinta spre specializare si servicii integrate personalizate, preconizandu-se externalizarea sectorului bancar catre activitati conexe din piata.
Daca anul trecut a fost anul tranzactiilor pe piata de securitate, in acest an evolutia pietei indica mai putina spectaculozitate in ceea ce priveste eventualele tranzactii viitoare, insa un grad mai ridicat de specializare.

“Comparativ cu anul 2007 piata de paza si securitate va creste cu aproximativ 30%. Este posibil sa apara in urmatorii doi ani cel mult doi furnizori internationali de servicii de securitate”, a declarat, pentru Wall-Street Liviu Tarsea, Country Manager G4S in Romania, lider pe piata de securitate autohtona.

G4S a luat nastere in 2002, cand grupul international danez a intrat pe piata romaneasca, cumparand compania romaneasca APS Valahia. In prezent, G4S cuprinde trei directii de dezvoltare, structurate in diviziile G4S Cash Services, G4S Security Services (paza umana, monitorizare si interventie) si G4S Security Systems (instalari sisteme de securitate).

In primul trimestru al 2008, grupul G4S Romania a totalizat venituri de 65,3 milioane de lei (18,32 milioane de euro), cea mai insemnata pondere (56,5%) inregistrandu-se pentru divizia de transport alori si numerar Cash Services, cu 41,9 milioane de lei (11,7 milioane de euro), divizia de interventie inscriind 18,4 milioane de lei (5,16 milioane de euro). Instalarile de sisteme de securitate au insumat 5 milioane de lei (1,4 milioane de euro).

In acest an oficialii G4S au bugetat o cifra de afaceri de 289,4 milioane de lei (81,2 milioane de euro), o crestere de 53% fata de anul precedent, cand au incasat 189,4 milioane de lei (53 milioane de euro). Segmentul Cash va creste, in opinia lui Tarsea, cu 70%, pana la 204,6 milioane de lei (57,4 milioane de euro), anterior fiind de 120,5 milioane de lei (33,8 milioane de euro).

Cea mai mare crestere va apartine instalarilor de sisteme de alarma, cu un plus estimat la 120%, de la 11,5 milioane de lei (3,22 milioane de euro) la 25,2 milioane de lei (7,07 milioane de euro), in timp ce divizia de paza umana va face un salt de numai 4%, de la 57,3 milioane de lei (16 milioane de euro) la 59,4 milioane de lei (16,6 milioane de euro), potrivit lui Tarsea.

Piata romaneasca de securitate era estimata, anul trecut, la peste 300 milioane de euro, o crestere de 50% fata de anul precedent, fiind puternic influentata si de pietele real-estate si sectorul comercial, potrivit reprezentantilor G4S, care au apreciat, pentru 2008, o piata de aproximativ 400 milioane de euro, rezultat al unei cresteri apreciate la 30%.

Reprezentantii Securitas estimeaza o crestere de cel putin 20%.a pietei in intervalul urmator. “Piata merge catre specializare si in acest domeniu si servicii integrate si personalizate , firmele mari, mai ales din domeniul bancar, externalizeaza sau sunt in proces de a externaliza astfel de activitati, deci posibilitatile de crestere pot fi mult mai mari”, a declarat si Constantin Iordache, Financial Controller Securitas Security Services, al treilea jucator din piata de profil, cu o cota de piata estimata anul trecut la 6,2%, tintind in urmatorii 3-4 ani o felie de 12-14%.

“Daca se va realiza cresterea estimata si sistemul bancar va externaliza in totalitate atat transportul de valori cat si procesarea de numerar, cu siguranta se vor intregistra tranzactii si investitii – fie strategice, fie de capital”, au declarat si reprezentantii Bidepa, adugand ca, cel putin in acest an, “accesul se va pune pe sisteme complexe de securitate si transport de valori”, cresterea pietei situandu-se undeva intre 17-20%.

“In primul semestru am inregistrat o cifra de afaceri de 11,7 milioane de lei (3,24 milioane de euro)”, a afirmat reprezentantul Securitas, anuntand pentru acest an o crestere de 15%, pana la 43 milioane de lei (12 milioane de euro) si un profit de 1,6 milioane de lei (440.000 de euro), ca urmare a investitiilor masive in dezvoltarea operatiunilor companiei.

In 2007, afacerile Securitas au inregistrat aproximativ 40 milioane de lei (11 milioane de euro) si un profit de 2,5 milioane lei (aproximativ 700.000 de euro). Anul trecut, Securitas a investit aproximativ un milion de euro in dezvoltarea operatiunilor sale , urmand ca pana in 2011 sa aloce un buget de investitii de maxim 10 milioane de euro.

Compania a fost infiintata in urma preluarii, in luna mai 2007, a unui pachet majoritar reprezentand 55% din actiunile companiei romanesti CPI Security, de catre suedezii Securitas AB, lider mondial in domeniul securitatii. Restul de 45% din actiuni se afla in proprietatea lui Adrian Moisescu, Country Manager Securitas Romania, existand un contract pe urmatorii trei ani in acest sens.

“Pentru moment nu cred ca vor mai fi tranzacti de acest gen pentru ca jucatorii mari din acest domeniu sunt deja in Romania , putem doar asista la comasari de firme mici sau de achizitii interne. Piata fiind foarte divizata, in urmatorii doi- trei ani este exclus sa existe un consens si sa asistam la astfel de comasari”, enunta Iordache.

In prezent, compania este unul din primii trei jucatori de pe piata romaneasca a serviciilor de securitate, lider fiind Group 4 Securicor (G4S) cu 7% (incluzand si serviciile de transport valori), urmat de Rosegur cu 6,4%, in timp ce Bidepa are o felie de 5% din piata, conform estimarilor realizate anul trecut.

Bidepa a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de aproximativ 11,17 milioane de euro si un profit de circa 373.000 de euro. “In primul trimestru al acestui an am obtinut 3,4 milioane de euro. Pentru 2008, estimam cifra de afaceri la 13,5 milioane de euro, iar profitul la 800.000 de euro”, au declarat reprezentantii Bidepa, preconizand o majorare cu 15% a afacerilor, in timp ce cota de piata nu va inregistra modificari notabile, ca urmare a investitiilor derulate de companie in securitatea bancara, de aproximativ 2,3 milioane de euro.

In momentul de fata, piata de securitate este impartita intre jacatorii de top, G4S, Bidepa, CPI Security (Securitas), Rosegur (fostul Dragon Star, achizitonat de compania spaniola Prosegur impreuna cu fondul de investitii spaniol GED II Eastern Fund II) si sutele de companii care activeaza local.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri